skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc na początek przesiać mąkę (czy chcemy mieć ciasto super-powietrzne, prawda?) i mieszamy go z gaszoną sodą i skrobią rozcieńczoną kwaśną śmietaną. Aby uzyskać aromat, wlej torebkę waniliny.
oddzielnie ubij białko na białą pianę, żółtko z cukrem, dodaj twarożek, masło, sól i dokładnie wymieszaj. Dodając mąkę do tej mieszanki, zagniataj ciasto. 300 gramów to przybliżona ilość, w razie potrzeby wlej więcej. Konieczne jest uzyskanie gładkiego, nieprzywierającego ciasta do rąk. Ciasto dzielimy na kilka równych części. Bierzemy 3 części i tkamy z nich warkocz, ściśle łącząc początek i koniec warkocza.
posyp posiekanymi orzechami (wziąłem orzechy włoskie), piecz w piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach.
ta liczba produktów daje 9 warkoczy o długości 10 cm.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g