bułeczki delikatne warkocze twarogowe

delikatne, pachnące i szalenie smaczne warkocze do herbaty na słodycze. Zgodnie z tym przepisem kulinarnym możesz przygotować przepyszne, pachnące, piękne i bardzo smaczne warkocze twarogowe, które są idealne zarówno jako przysmak na świątecznym stole, jak i jako posiłek na każdy dzień. Natknąłem się na ten przepis w jednej książce kucharskiej-i stał się jednym z ulubionych w naszej rodzinie. Spieszę się podzielić się nim z wami :)
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 63 % 40 g
333 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

więc na początek przesiać mąkę (czy chcemy mieć ciasto super-powietrzne, prawda?) i mieszamy go z gaszoną sodą i skrobią rozcieńczoną kwaśną śmietaną. Aby uzyskać aromat, wlej torebkę waniliny.
oddzielnie ubij białko na białą pianę, żółtko z cukrem, dodaj twarożek, masło, sól i dokładnie wymieszaj. Dodając mąkę do tej mieszanki, zagniataj ciasto. 300 gramów to przybliżona ilość, w razie potrzeby wlej więcej. Konieczne jest uzyskanie gładkiego, nieprzywierającego ciasta do rąk. Ciasto dzielimy na kilka równych części. Bierzemy 3 części i tkamy z nich warkocz, ściśle łącząc początek i koniec warkocza.
posyp posiekanymi orzechami (wziąłem orzechy włoskie), piecz w piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach.
ta liczba produktów daje 9 warkoczy o długości 10 cm.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy