kasza ryżowa – uniwersalny składnik, który można dodawać do pierwszych dań, sałatek, klopsików i kotletów, gołąbków, przygotowuje się z niego płatki mleczne i egzotyczne sushi. Ma prosty smak, którego nie można pomylić z innymi produktami. W zależności od tego, jaki ryż i do czego gospodyni będzie gotować, należy wybrać odpowiednie odmiany i metodę gotowania. Przed gotowaniem płatki są dokładnie myte w trzech wodach, aby usunąć nadmiar skrobi, a następnie moczone w wodzie przez kilka godzin. Gotuj zboże na małym ogniu w rondlu z zamkniętą pokrywką, bez mieszania.
Ryż najczęściej występuje w przepisach z tymi pięcioma produktami:
ryż gotowany na parze jest szybki, kruchy i idealny do risotto, paelli z owocami morza, prawdziwego uzbeckiego pilawu. Ziarna ryżu & ndash; doskonała baza do każdego posiłku. Doskonale uzupełniają produkty mięsne i rybne, grzyby i wszelkie warzywa. Służy do przygotowania dmuchanych puddingów, przystawek, słodkich deserów. Aromatyczne przyprawy i pachnące zioła nadadzą głównemu składnikowi ciekawy i niezwykły smak. Dania z ryżu doprawiane są masłem, sosem mięsnym, sosami pomidorowymi, a mieszkańcy krajów azjatyckich lubią łączyć gotowane ziarna z sosem sojowym.