skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego prostego przepisu dowiesz się, jak zrobić ryż po japońsku. Osobiście bardzo podobało mi się to danie. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Na początek zajmijmy się ryżem. Dokładnie spłukujemy go w zimnej wodzie około siedem razy, aby woda stała się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i napełnij wodą. Nie zamykając garnka pokrywką, stawiamy go na dużym ogniu. Gdy ryż się zagotuje, natychmiast zamknij patelnię pokrywką i zminimalizuj ogień. Po 15 minutach wyłącz ogień i nie otwieraj pokrywy przez 10 minut. Podczas gotowania ryżu myjemy i siekamy pęczek szczypiorku
Krok 3:
Następnie usmaż na patelni z dodatkiem masła.
Krok 4:
Wbij jajka do miski.
Krok 5:
Wymieszaj je widelcem.
Krok 6:
Gdy cebula jest lekko usmażona, wlej do niej mieszankę jajeczną na patelnię.
Krok 7:
Natychmiast wymieszaj wszystko, aby zrobić małe smażone kawałki.
Krok 8:
Wlej gotowy ryż na patelnię do jajecznicy. Dodaj sos sojowy na wierzch i dobrze wymieszaj. Ryż po japońsku podajemy na ciepło jako dodatek, dekorując zieloną cebulą.
Krok 9:
Smacznego!
nie jest tajemnicą, że ryż dominuje w kuchni japońskiej, ale my też go szanujemy. Z niego można przygotować wiele różnych potraw na każdy gust, w tym to. Sama uwielbiam ryż w połączeniu z różnymi składnikami, dlatego nigdy nie przechodzę obok przepisów z jego udziałem. Jestem też bardzo dobry w daniach narodowych różnych krajów, ponieważ nigdy nie zaszkodzi spróbować czegoś ciekawego i odkryć w sobie nowe i niesamowite możliwości kulinarne dzięki przepisom z całego świata. To danie podobało mi się prostotą przygotowania i przyjemnym smakiem. Jeśli masz już gotowany ryż w lodówce, gotowanie ryżu po japońsku zajmie kilka minut. Połączenie składników jest bardzo udane, sos sojowy bardzo dobrze uzupełnia smak - jest również uwielbiany w Japonii. Podawaj to danie jako dodatek lub po prostu jedz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g