ryż po japońsku

ten cudowny przepis oddaje hołd kuchni japońskiej! Danie specjalnie dla tych, którzy nie są obojętni na kuchnię japońską. Dla Japończyków ryż jest świętym pożywieniem, a stosunek do niego jest szczególny. Nazywają go "Gohan", co oznacza"główne jedzenie".
WiolettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 70 % 31 g
197 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego prostego przepisu dowiesz się, jak zrobić ryż po japońsku. Osobiście bardzo podobało mi się to danie. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek zajmijmy się ryżem. Dokładnie spłukujemy go w zimnej wodzie około siedem razy, aby woda stała się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i napełnij wodą. Nie zamykając garnka pokrywką, stawiamy go na dużym ogniu. Gdy ryż się zagotuje, natychmiast zamknij patelnię pokrywką i zminimalizuj ogień. Po 15 minutach wyłącz ogień i nie otwieraj pokrywy przez 10 minut. Podczas gotowania ryżu myjemy i siekamy pęczek szczypiorku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie usmaż na patelni z dodatkiem masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajka do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj je widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula jest lekko usmażona, wlej do niej mieszankę jajeczną na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast wymieszaj wszystko, aby zrobić małe smażone kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotowy ryż na patelnię do jajecznicy. Dodaj sos sojowy na wierzch i dobrze wymieszaj. Ryż po japońsku podajemy na ciepło jako dodatek, dekorując zieloną cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

nie jest tajemnicą, że ryż dominuje w kuchni japońskiej, ale my też go szanujemy. Z niego można przygotować wiele różnych potraw na każdy gust, w tym to. Sama uwielbiam ryż w połączeniu z różnymi składnikami, dlatego nigdy nie przechodzę obok przepisów z jego udziałem. Jestem też bardzo dobry w daniach narodowych różnych krajów, ponieważ nigdy nie zaszkodzi spróbować czegoś ciekawego i odkryć w sobie nowe i niesamowite możliwości kulinarne dzięki przepisom z całego świata. To danie podobało mi się prostotą przygotowania i przyjemnym smakiem. Jeśli masz już gotowany ryż w lodówce, gotowanie ryżu po japońsku zajmie kilka minut. Połączenie składników jest bardzo udane, sos sojowy bardzo dobrze uzupełnia smak - jest również uwielbiany w Japonii. Podawaj to danie jako dodatek lub po prostu jedz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy