sos sałatkowy musztardowo-miodowy

pikantność, słodycz, kwaśność w jednym sosie! Miłośnicy łączenia różnych smaków w jednym naczyniu pokochają ten dressing. Pieprz z musztardą doda ostrości, sok z cytryny i ocet jabłkowy - kwaskowatość, miód doda słodyczy i soli - słony smak.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 90 % 70 g
węglowodany 10 % 8 g
679 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie składniki, odmierzymy ich wymaganą ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź płynne składniki: ocet jabłkowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek. Dobrze je wymieszaj. 1 łyżeczkę soku z cytryny można wycisnąć, odcinając jeden plasterek cytryny i ściskając go palcami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wymieszaj suche składniki z miodem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mieszaninę miodu do płynnej części i dokładnie wymieszaj. Możesz to nawet zrobić w słoiku z pokrywką. Umieść wszystko w słoiku, zamknij pokrywkę i dobrze wstrząśnij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto taki sos sałatkowy, który powinniśmy zrobić po wymieszaniu.

W tym przepisie można eksperymentować ze składnikami, zastępując je podobnymi. Musztarda może nie być sucha, ale gotowa, na przykład. Możesz wziąć paprykę nie chili, ale czarną lub mieszankę papryki, która bardziej Ci się podoba. Miód można zastąpić cukrem lub stewią w proszku lub innym słodzikiem. Teraz jest ich wiele, na przykład syrop z agawy lub syrop klonowy. Są uważane za zdrowsze niż zwykły cukier.
ocet jabłkowy można zastąpić octem balsamicznym lub białym/czerwonym winem, w zależności od preferencji.
zamiast oliwy z oliwek możesz również wziąć inną. Teraz jest wiele olejów, które są przydatne i mają różne właściwości lecznicze. Tylko te muszą być wyciśnięte na surowo lub przynajmniej z pierwszego tłoczenia. Wtedy uzyskasz maksymalne korzyści z ich spożywania.
zastępując składniki i smak sałatka zmieni się nieco. Dlatego ta sama sałatka będzie wyglądać inaczej pod względem smaku i nigdy się nie znudzi.
ten sos miodowo-musztardowy pasuje również do każdego dania z warzyw.
przygotowując ten dressing, na koniec spróbuj go, ponieważ nawet przestrzegając proporcji przepisu, jego smak za każdym razem może się różnić w zależności od rodzaju miodu lub musztardy. Dlatego na koniec możesz dodać składnik, którego brakuje w Twoim guście.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy