skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy wiemy, jak przydatne są produkty mleczne i fermentowane. Dlatego zawsze staramy się włączać je do codziennej diety. Dotyczy to zwłaszcza dzieci. Wiadomo również, że gotowane produkty w domu z miłością są znacznie zdrowsze niż kupione w sklepie. W końcu teraz niezupełnie przydatne składniki są dodawane do zdrowych produktów. Po samodzielnym przygotowaniu produktu możesz być w 100% pewien jego jakości.
wiele gospodyń domowych nauczyło się gotować twaróg w domu przy użyciu różnych zakwasów. Ten przepis opisuje inną interesującą metodę przygotowania domowego twarogu z ryazhenka. Tak, to całkiem realne! I pyszne jak! Zgodnie z technologią twarożek jest miękki, soczysty, delikatny, pachnący.
1. Wlej sfermentowane mleko i mleko do rondla.
2. Wysyłamy patelnię na najmniejszy ogień (lub minimalną moc dla kuchenek elektrycznych).
3. Obserwujemy mieszaninę, czekamy, aż surowica się rozdzieli. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać mieszanki do wrzenia!
4. Jak tylko surowica się rozdzieli, wyłącz gaz. Pozostaw mieszaninę na patelni na kolejne 15 minut.
5. Wybieramy kolejną patelnię, czy miskę, instalujemy w niej durszlak lub sito.
6. Wykładamy go gazą złożoną w dwóch lub trzech warstwach. Możesz również użyć do tego celu cienkiego ręcznika waflowego.
7. Wlej zawartość patelni do przygotowanej konstrukcji. Pozostaw na kilka godzin, aby cała serwatka była szklana.
to wszystko! Twaróg jest całkowicie gotowy. Może być używany do przygotowywania pysznych deserów, ciast, używany jako nadzienie do ciast lub po prostu spożywany w czystej postaci.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g