twaróg z ryazhenka w domu

świetny twaróg! Przygotuj i poczęstuj swoją rodzinę! Twaróg z ryazhenka można łatwo przygotować w domu. Aby to zrobić, nie zajmie tyle czasu i wysiłku, jak mogłoby się początkowo wydawać. Z podanej ilości składników uzyskuje się około 300 gramów twarogu. Podczas gotowania musisz być bardzo czujny: mieszanki nie można doprowadzić do wrzenia, w przeciwnym razie wynik nie zadowoli - twaróg okaże się twardy.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

wszyscy wiemy, jak przydatne są produkty mleczne i fermentowane. Dlatego zawsze staramy się włączać je do codziennej diety. Dotyczy to zwłaszcza dzieci. Wiadomo również, że gotowane produkty w domu z miłością są znacznie zdrowsze niż kupione w sklepie. W końcu teraz niezupełnie przydatne składniki są dodawane do zdrowych produktów. Po samodzielnym przygotowaniu produktu możesz być w 100% pewien jego jakości.

wiele gospodyń domowych nauczyło się gotować twaróg w domu przy użyciu różnych zakwasów. Ten przepis opisuje inną interesującą metodę przygotowania domowego twarogu z ryazhenka. Tak, to całkiem realne! I pyszne jak! Zgodnie z technologią twarożek jest miękki, soczysty, delikatny, pachnący.

1. Wlej sfermentowane mleko i mleko do rondla.

2. Wysyłamy patelnię na najmniejszy ogień (lub minimalną moc dla kuchenek elektrycznych).

3. Obserwujemy mieszaninę, czekamy, aż surowica się rozdzieli. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać mieszanki do wrzenia!

4. Jak tylko surowica się rozdzieli, wyłącz gaz. Pozostaw mieszaninę na patelni na kolejne 15 minut.

5. Wybieramy kolejną patelnię, czy miskę, instalujemy w niej durszlak lub sito.

6. Wykładamy go gazą złożoną w dwóch lub trzech warstwach. Możesz również użyć do tego celu cienkiego ręcznika waflowego.

7. Wlej zawartość patelni do przygotowanej konstrukcji. Pozostaw na kilka godzin, aby cała serwatka była szklana.

to wszystko! Twaróg jest całkowicie gotowy. Może być używany do przygotowywania pysznych deserów, ciast, używany jako nadzienie do ciast lub po prostu spożywany w czystej postaci.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g

Podobne przepisy