sos sałatkowy coleslaw

pikantny sos do sałatki coleslaw i nie tylko! Pikantny aromatyczny, lekko pikantny dressing nadaje się nie tylko do sałatki z kapusty, ale także do prawie każdej sałatki ze świeżych warzyw, a także do dressingu gotowanych ziemniaków lub ryżu. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 91 % 53 g
węglowodany 9 % 5 g
480 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos coleslaw? Przygotuj niezbędne produkty. Olej roślinny nie będzie poddawany obróbce cieplnej, dlatego najlepiej używać nierafinowanych olejów o jasnym zapachu: oliwka, słonecznik, być może nawet imbir lub sezam. Użyj octu jabłkowego 6-9% (lub innego owocowego - winogronowego, winnego, porzeczkowego) lub zastąp go octem ryżowym z kuchni japońskiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W naczyniu do przygotowania dressingu ( najlepiej sprawdza się szkło lub ceramika) wymieszaj olej roślinny i ocet.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sok z cytryny. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie. Weź 1 łyżkę. łyżka gotowego soku z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw dobrze umyj go gorącą wodą, aby cytryna dała więcej soku. Aby zapobiec dostaniu się kości do opatrunku, użyj małego sita o małym rozmiarze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić opatrunek. Używam zwykłej grubo zmielonej soli morskiej, ale możesz dodać sól z dodatkami aromatycznymi do swoich upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier. Cukier też mam zwykły biały, ale można go zastąpić cukrem trzcinowym i kokosowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać, posiekać, a także dodać do dressingu. Przepuściłem czosnek przez prasę, ale możesz go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. W przypadku braku świeżego czosnku można użyć czosnku w proszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz również dodać do dressingu ulubione zioła lub przyprawy: posiekany koperek, kolendrę i bazylię, gałązkę tymianku lub rozmarynu. A ktoś po prostu chce dodać pikanterii w postaci mielonego lub świeżego chili. Skup się na swoim guście! Mieszaj dressing, aż będzie gładki!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób sałatkę coleslaw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę coleslaw z naszym aromatycznym dressingiem. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy