skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto miodowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki! W cieście miodowym nie polecam zastępowania masła margaryną. Na oleju ciasta są delikatne i bardziej kruche, co oznacza, że będą dobrze nasycone kremem.
Krok 2:
Do przygotowania ciasta wygodnie jest użyć nieprzywierającej patelni. Włóż do niego cukier, masło i miód. Podpal wszystko i rozpuść. Nie podgrzewaj do wrzenia. Gdy masło się rozpuści-zdejmij z ognia. Jeśli przegrzejesz, pozwól masie nieco ostygnąć. Jest to konieczne, aby jajka nie zwijały się w wysokiej temperaturze.
Krok 3:
W osobnej misce lekko ubij jajka. Trochę. Tylko po to, by stały się jednorodną masą. Następnie dodaj masę miodową do jajek.
Krok 4:
Przywróć wszystko do ognia. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 5:
Natychmiast dodaj sodę i wymieszaj.
Krok 6:
Soda zareaguje z miodem, a masa zacznie się pienić. Mieszaj przez minutę. Następnie pozostaw masę do ostygnięcia, aż będzie ciepła.
Krok 7:
Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 8:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Mąka może zająć trochę mniej. Nie dodawaj nadmiaru. Nie ugniataj ciasta przez długi czas. Wystarczy wymieszać mąkę drewnianą szpatułką. Jak przestanie sobie radzić, trzymaj ciasto rękami. Szybko się połączy.
Krok 9:
Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Nawet jeśli jest jeszcze trochę przyklejony do rąk, to po odstawieniu i odpoczynku będzie całkowicie gotowy do użycia.
Krok 10:
Ciasto miodowe z miodem przełożyć do torby i wstawić do lodówki na jeden dzień. Użyj gotowego ciasta do przygotowania ciast miodowych. Gotuj z przyjemnością!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g