Proste ciasto rybne z jajkiem

Proste ciasto do przygotowania pysznej, delikatnej ryby. Pomoże w przypadku, gdy chcesz usmażyć rybę, ale filet jest bardzo cienki i boisz się go wysuszyć. Ze względu na fakt, że ciasto pokrywa rybę warstwą ciasta, wszystkie soki pozostaną w środku. A złota skórka jest bardzo apetyczna i chrupiąca.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 64 % 23 g
171 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta rybnego z jajkami. Odbywa się to bardzo szybko, dosłownie w ciągu kilku minut. Ryba w nim okazuje się soczysta i delikatna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajko i rozbij je do miski. Jajko najlepiej wziąć domowe, z jasnym żółtkiem. Wtedy ciasto będzie miało jaśniejszy i bardziej apetyczny wygląd. Wlej zimne mleko do miski z jajkiem. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale zawsze jest świeże i dobrej jakości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do miski. W razie potrzeby można dodać przyprawy do ryb, takie jak majeranek, koperek, cząber, estragon, cebula, ziele angielskie, rozmaryn, kminek, tymianek i mięta pieprzowa. Ale uważaj, aby nie zatkać nimi smaku samej ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną do miski z mieszanką mleczno-jajeczną. To uratuje go przed cząstkami śmieci, jeśli taki był i nasyci mąkę tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Najlepiej jest wziąć mąkę do ciasta najwyższej jakości, jest lżejsza, a ciasto będzie bardziej bujne i chrupiące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze raz wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Absolutnie nie trzeba ubijać, wystarczy dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstaw na pięć minut, a nasze ciasto jest gotowe do gotowania ryb.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ryba jest bardzo prosta. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Weź rafinowany olej, aby nie zniechęcić smaku ryby. Możesz sprawdzić olej pod kątem gotowości, zanurzając w nim suchy makaron. Jeśli na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, olej jest gotowy. Gotowy filet na kawałki lub pokrojony w paski zanurz w cieście i całkowicie przykryj ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż rybę w cieście z obu stron, aż będzie miękka. Patelnia z powłoką nieprzywierającą najlepiej nadaje się do smażenia. Wtedy łatwo będzie go odwrócić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ta ilość wystarcza na filet z dwóch ryb dużego mintaja.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy