skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta rybnego z jajkami. Odbywa się to bardzo szybko, dosłownie w ciągu kilku minut. Ryba w nim okazuje się soczysta i delikatna.
Krok 2:
Dobrze umyj jajko i rozbij je do miski. Jajko najlepiej wziąć domowe, z jasnym żółtkiem. Wtedy ciasto będzie miało jaśniejszy i bardziej apetyczny wygląd. Wlej zimne mleko do miski z jajkiem. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale zawsze jest świeże i dobrej jakości.
Krok 3:
Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do miski. W razie potrzeby można dodać przyprawy do ryb, takie jak majeranek, koperek, cząber, estragon, cebula, ziele angielskie, rozmaryn, kminek, tymianek i mięta pieprzowa. Ale uważaj, aby nie zatkać nimi smaku samej ryby.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną do miski z mieszanką mleczno-jajeczną. To uratuje go przed cząstkami śmieci, jeśli taki był i nasyci mąkę tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Najlepiej jest wziąć mąkę do ciasta najwyższej jakości, jest lżejsza, a ciasto będzie bardziej bujne i chrupiące.
Krok 6:
Jeszcze raz wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Absolutnie nie trzeba ubijać, wystarczy dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstaw na pięć minut, a nasze ciasto jest gotowe do gotowania ryb.
Krok 7:
Ryba jest bardzo prosta. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Weź rafinowany olej, aby nie zniechęcić smaku ryby. Możesz sprawdzić olej pod kątem gotowości, zanurzając w nim suchy makaron. Jeśli na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, olej jest gotowy. Gotowy filet na kawałki lub pokrojony w paski zanurz w cieście i całkowicie przykryj ciastem.
Krok 8:
Smaż rybę w cieście z obu stron, aż będzie miękka. Patelnia z powłoką nieprzywierającą najlepiej nadaje się do smażenia. Wtedy łatwo będzie go odwrócić.
Krok 9:
Ta ilość wystarcza na filet z dwóch ryb dużego mintaja.
Krok 10:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g