skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremowy sos rybny? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny krem. Ponieważ w sosie jest masło, nie radziłbym, aby było bardzo tłuste, okaże się bardzo kaloryczne. 10 lub 20% tłuszczu jest najbardziej odpowiednie. Mój pieprz jest mielony czarny i słodka papryka. Nie wziąłem żadnej zieleni, ale możesz użyć dowolnej świeżej lub suszonej. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jeśli chcesz, możesz usunąć trochę skórki.
Krok 2:
Najpierw rozpuść masło na kuchence. Należy to zrobić na małym ogniu w naczyniu z grubym dnem, w przeciwnym razie olej może się spalić. Nie doprowadzaj do wrzenia, gdy tylko prawie całe masło się rozpuści-usuń z ognia, resztki same stopią się z ciepła. Możesz stopić masło w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Usmaż mąkę na suchej patelni, aż będzie kremowa. Ponownie, uważnie obserwuj, może szybko się spalić. Wybierz grube Patelnie i stale mieszaj mąkę. Im dłużej mąka będzie opiekana, tym wyraźniejszy będzie smak sosu.
Krok 4:
Dodaj mąkę do roztopionego masła, wymieszaj. Umieść na małym ogniu. Wlej śmietanę cienkim strumieniem, aktywnie mieszając trzepaczką. Trzymaj w ogniu przez kilka minut. Nie zapomnij wymieszać zawartości trzepaczką. Sos zacznie zauważalnie gęstnieć. Od tego momentu nie odchodź od pieca i aktywnie pracuj trzepaczką. Gotuj sos, aż będzie gęsty.
Krok 5:
Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, wlej wyciśnięty sok z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Po schłodzeniu sos stanie się jeszcze grubszy, weź to pod uwagę. Możesz podawać go bezpośrednio na gorąco. Lub ochłodź - jak wolisz.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
sos jest gęsty, jednolity i bardzo aromatyczny dzięki sokowi z cytryny! Podałam go do pieczonej dorady, był świetny!
jeśli zdecydujesz się dodać świeże zioła, weź koperek, pietruszkę lub rozmaryn. Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa. Dodaj go natychmiast po nalaniu śmietany.
Dodaj składniki, biorąc pod uwagę rodzaj ryby, którą będziesz gotować. Ser doskonale nadaje się do czerwonej ryby, musztardy do śledzia i makreli, pikantnych ziół i soku z limonki do ryb rzecznych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g