kremowy sos rybny

niesamowicie smaczny, delikatny, gęsty, szybki, prosty! Kremowy sos rybny przygotowywany jest na bazie śmietany z dodatkiem masła. Ma przyjemny smak z lekką kwaskowatością dzięki sokowi z cytryny, który dobrze współgra ze smakiem każdej ryby. Sos jest podstawowy i może być stosowany do bardziej złożonych sosów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 83 % 29 g
węglowodany 11 % 4 g
323 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowy sos rybny? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny krem. Ponieważ w sosie jest masło, nie radziłbym, aby było bardzo tłuste, okaże się bardzo kaloryczne. 10 lub 20% tłuszczu jest najbardziej odpowiednie. Mój pieprz jest mielony czarny i słodka papryka. Nie wziąłem żadnej zieleni, ale możesz użyć dowolnej świeżej lub suszonej. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jeśli chcesz, możesz usunąć trochę skórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozpuść masło na kuchence. Należy to zrobić na małym ogniu w naczyniu z grubym dnem, w przeciwnym razie olej może się spalić. Nie doprowadzaj do wrzenia, gdy tylko prawie całe masło się rozpuści-usuń z ognia, resztki same stopią się z ciepła. Możesz stopić masło w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż mąkę na suchej patelni, aż będzie kremowa. Ponownie, uważnie obserwuj, może szybko się spalić. Wybierz grube Patelnie i stale mieszaj mąkę. Im dłużej mąka będzie opiekana, tym wyraźniejszy będzie smak sosu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do roztopionego masła, wymieszaj. Umieść na małym ogniu. Wlej śmietanę cienkim strumieniem, aktywnie mieszając trzepaczką. Trzymaj w ogniu przez kilka minut. Nie zapomnij wymieszać zawartości trzepaczką. Sos zacznie zauważalnie gęstnieć. Od tego momentu nie odchodź od pieca i aktywnie pracuj trzepaczką. Gotuj sos, aż będzie gęsty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, wlej wyciśnięty sok z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Po schłodzeniu sos stanie się jeszcze grubszy, weź to pod uwagę. Możesz podawać go bezpośrednio na gorąco. Lub ochłodź - jak wolisz.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

sos jest gęsty, jednolity i bardzo aromatyczny dzięki sokowi z cytryny! Podałam go do pieczonej dorady, był świetny!
jeśli zdecydujesz się dodać świeże zioła, weź koperek, pietruszkę lub rozmaryn. Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa. Dodaj go natychmiast po nalaniu śmietany.
Dodaj składniki, biorąc pod uwagę rodzaj ryby, którą będziesz gotować. Ser doskonale nadaje się do czerwonej ryby, musztardy do śledzia i makreli, pikantnych ziół i soku z limonki do ryb rzecznych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g

Podobne przepisy