ciasto jak Puchatek

Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe na pyszne wypieki! Wiele gospodyń domowych odmawia sobie i domownikom przygotowania pysznych domowych wypieków, wierząc, że zbyt długo i trudno jest bawić się ciastem drożdżowym. Ale są ekspresowe przepisy, z którymi poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. Ciasto okaże się przewiewne, delikatne i miękkie, a produkty z niego smaczne i pachnące, bez większych kłopotów i kosztów czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 60 % 35 g
299 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Szybkie ciasto drożdżowe przygotujemy bez pary w mleku. Mleko należy podgrzać do temperatury około 36 stopni, możesz sprawdzić temperaturę czystym palcem, zanurzając go w mleku, palec powinien być wygodny. Do miski z mlekiem dodaj cukier, sól i suche drożdże. W razie potrzeby ilość cukru można zmienić zgodnie z preferencjami smakowymi. Wymieszaj składniki, aby rozpuścić cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze do miski z mieszanką drożdży, ponownie wymieszaj mieszaninę, aby jajko kurze się rozeszło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny. Mieszać. Mąkę pszenną przesiać przez sito trzy razy, aby wzbogacić ją w tlen i uczynić ciasto bardziej przewiewnym, posłusznym i miękkim.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę pszenną do miski z płynnymi składnikami. Musisz dodać mąkę w częściach, aby ciasto nie było ciasne i ciężkie. Lepiej zagnieść ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy trudno będzie wymieszać ciasto w misce, rozłóż je na powierzchni roboczej i ugniataj rękami. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc ugniataj je tak długo, jak to możliwe przez co najmniej 15 minut. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji, ponieważ gęstość mąki jest inna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto zwija się w kulkę, wkłada do miski, przykrywa ręcznikiem i umieszcza w ciepłym miejscu na godzinę. Zimą lepiej nie umieszczać blisko grzejnika, aby" nie zabić " drożdży w cieście, nie lubią zbyt wysokiej temperatury, ciasto może nie wzrosnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, po określonym czasie ciasto powinno wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Zagniatamy ciasto i możemy przystąpić do formowania i pieczenia bułek lub ciast z przygotowanego ciasta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy