skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Szybkie ciasto drożdżowe przygotujemy bez pary w mleku. Mleko należy podgrzać do temperatury około 36 stopni, możesz sprawdzić temperaturę czystym palcem, zanurzając go w mleku, palec powinien być wygodny. Do miski z mlekiem dodaj cukier, sól i suche drożdże. W razie potrzeby ilość cukru można zmienić zgodnie z preferencjami smakowymi. Wymieszaj składniki, aby rozpuścić cukier i sól.
Krok 2:
Wbij jajko kurze do miski z mieszanką drożdży, ponownie wymieszaj mieszaninę, aby jajko kurze się rozeszło.
Krok 3:
Wlej olej roślinny. Mieszać. Mąkę pszenną przesiać przez sito trzy razy, aby wzbogacić ją w tlen i uczynić ciasto bardziej przewiewnym, posłusznym i miękkim.
Krok 4:
Wlej mąkę pszenną do miski z płynnymi składnikami. Musisz dodać mąkę w częściach, aby ciasto nie było ciasne i ciężkie. Lepiej zagnieść ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką.
Krok 5:
Gdy trudno będzie wymieszać ciasto w misce, rozłóż je na powierzchni roboczej i ugniataj rękami. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc ugniataj je tak długo, jak to możliwe przez co najmniej 15 minut. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji, ponieważ gęstość mąki jest inna.
Krok 6:
Ciasto zwija się w kulkę, wkłada do miski, przykrywa ręcznikiem i umieszcza w ciepłym miejscu na godzinę. Zimą lepiej nie umieszczać blisko grzejnika, aby" nie zabić " drożdży w cieście, nie lubią zbyt wysokiej temperatury, ciasto może nie wzrosnąć.
Krok 7:
Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, po określonym czasie ciasto powinno wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Zagniatamy ciasto i możemy przystąpić do formowania i pieczenia bułek lub ciast z przygotowanego ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g