możesz przygotować ciasto jak puch na drożdżach i bez nich. Jako główny składnik stosuje się: mleko, kefir, śmietanę, jogurt, jogurt, zwykłą wodę. Ponieważ większość gospodyń domowych dość często przygotowuje dokładnie taką podstawę do pieczenia,w internecie można znaleźć dużą liczbę przepisów na ciasto jako puch. Prawie wszystkie są testowane, ale dla większej niezawodności lepiej wybrać te, które mają zdjęcia krok po kroku i szczegółowe instrukcje ze wskazówkami. I lepiej zatrzymać się w tym katalogu i wybrać coś stąd))
pięć najczęściej używanych składników w przepisach ciasto jak puch:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
kefir | 38 | 2.8 | 1 | 4 |
czy istnieje jakaś zasada, specjalna technologia gotowania? Być może nie, ponieważ wszystkie przepisy są wyjątkowe na swój sposób. W niektórych super efekt uzyskuje się dzięki drożdżom, suchym lub świeżym. W innych-soda lub proszek do pieczenia zmieszany z kefirem lub innym produktem mlecznym. Są takie, w których ciasto musi być ugniatane rękami przez bardzo długi czas (lub za pomocą maszyny do chleba).
Jeśli zamierzasz gotować na drożdżach, lepiej wcześniej sprawdzić ich aktywność. Aby to zrobić, zbuduj ciasto i poczekaj, aż pojawi się Piankowy kapelusz. Jeśli go nie ma, drożdże nie są dobre i lepiej kupić nowe. Kefir do takiego ciasta jest odpowiedni dla każdego, od beztłuszczowego po tłusty. Mleko można wziąć nawet nie pierwszą świeżość, ale lekko kwaśne. Jeszcze więcej: na takim cieście może być jeszcze lepiej.
wskazane jest również ugniatanie ciasta drożdżowego co najmniej trzy razy. Oznacza to, że pozwól mu rosnąć trzy razy, a następnie ugniataj ręcznie. Po uformowaniu elementów należy je również pozostawić na chwilę, na & bdquo;pęcznienie & rdquo;. Następnie posmaruj ubitym jajkiem, aby uzyskać jasne, atrakcyjne. Aby podnieść ciasto, lepiej wybrać ciepłe miejsce bez przeciągów i głośnych dźwięków (na nie żywe drożdże również reagują negatywnie).
pięć najszybszych przepisów na ciasto jak puch:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto jak puch | 30 min | 322 | +107 |
ciasto jak puch na drożdżach i kefirze z olejem roślinnym | 40 min | 306 | +15 |
ciasto drożdżowe na kefirze jak puch | 50 min | 328 | +79 |
ciasto jest przewiewne jak puch | 50 min | 313 | +43 |
ciasto do piekarnika jak puch | 50 min | 272 | +69 |
jeśli chodzi o uniwersalne ciasto, takie jak puch, drożdże i nie, nadaje się do każdego rodzaju pieczenia. Zarówno słodkie, jak i pikantne, maślane i przaśne: ciasta, ciasta, bułki, wszystkie ich odmiany