skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto pasztecikowe jak puch? Przygotuj jedzenie. Podgrzej mleko do temperatury ciała, włóż do niego drożdże. Dobrze wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Natychmiast dodaj cukier, sól i ponownie wymieszaj. Dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem i uczynić bardziej przewiewną. Generalnie powtarzam tę manipulację trzy razy! Tylko w tym przypadku mąka sprawi, że ciasto będzie miękkie i szybko i bez problemów wyrośnie. Więc przesiej mąkę pszenną.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj płyn z rozpuszczonymi drożdżami (lepiej weź szybkie drożdże) i zacznij wlewać do nich części przesianej mąki. Mąka może zająć ci mniej lub więcej niż ja-kieruj się konsystencją ciasta.
Krok 4:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką lub drewnianą szpatułką.
Krok 5:
Gdy łyżka stanie się trudniejsza do mieszania, możesz przenieść ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą stołu lub na deskę do krojenia.
Krok 6:
Wlej trochę mąki na ciasto i zacznij ugniatać rękami, aż ciasto przestanie się kleić. Dodaj trochę mąki, obserwuj konsystencję ciasta - nie powinno być strome, szorstkie. I pamiętaj, że ciasto musi być ciepłe, więc zrób wszystko szybko.
Krok 7:
Dostałem taką Kolobok po tym, jak delikatnie ugniatałem ją w kilku krokach, składając kilka razy i ugniatając.
Krok 8:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do ogrzania. Zajmie to od pół godziny do 1-2 godzin - czas zależy od jakości drożdży. Gdy tylko ciasto zwiększy swoją objętość 1,5-2 razy, zmiażdż je rękami.
Krok 9:
Będzie sprężysty, ale miękki, a nie suchy. Pokrój ciasto na kawałki - według liczby przyszłych ciast.
Krok 10:
Zwiń każdy kawałek w kulkę, a następnie w tortillę. Nadziewaj paszteciki dowolnymi dodatkami, słodkimi lub pikantnymi. Mam dynię z jabłkami.
Krok 11:
Odstaw paszteciki przed pieczeniem na kolejne 30 minut. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180-220 ° C, aż będzie ugotowany. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
mleko można zastąpić kefirem.
jeśli robisz ciasto na smażone ciasta kefirowe, weź to, które nie ma już jednego dnia.
nie zapomnij rozłożyć ciasta, wtedy ciasta będą jeszcze bardziej przewiewne, a nie płaskie.
zagnieść ciasto rękami, a następnie będzie jednocześnie elastyczne i sprężyste.
jak nasmarować gotowe wypieki i ciasto przed pieczeniem przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g