Sałatka z czarnej rzodkiewki z marchewką i zieloną cebulą

Wzbogać swoją dietę o sałatkę witaminową! Sałatka z czarnej rzodkiewki jest bogata w witaminy i pierwiastki śladowe, ma pikantny, wyspiarski smak. Rzodkiewka jest dość niskokaloryczna, więc jest odpowiednia dla tych, którzy utrzymują dietę lub monitorują prawidłowe odżywianie. Ale nie wszyscy kochają to warzywo, a zwłaszcza sałatki z niego, ponieważ rzodkiewka ma nieodłączną gorycz. To prawda, ale możesz poradzić sobie z goryczą! Jest mała sztuczka, dzięki której możesz usunąć nadmiar goryczy. W tym przepisie wszystko jest szczegółowo opisane, więc sałatka powinna być świetna!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jak zrobić sałatkę z czarnej rzodkiewki z marchewką i zieloną cebulą? Takie sałatki witaminowe muszą być zawarte w diecie. Podawaj sałatkę z rzodkiewki do dań mięsnych, świetnie komponuje się również z owocami. Dla tych, którzy nie lubią gorzkiego smaku rzodkiewki, ale nie chcą pozbawiać się witamin, jest dobra wiadomość. Gorycz można usunąć, od tego zaczniemy przygotowywać sałatkę:

- więc najpierw obierz rzodkiewkę, umyj pod bieżącą wodą;

- zetrzeć na grubej tarce, włożyć do miski, posypać solą, odstawić na pół godziny;

- po określonym czasie warzywo wypuści sok, a wraz z nim zniknie większość goryczy, podczas gdy wszystkie przydatne substancje pozostają;

- wyciśnij sok, przenieś rzodkiewki do salaterki;

- obierz marchewki, umyj pod bieżącą wodą, zetrzyj również na grubej tarce, włóż do salaterki do rzodkiewki;

- umyj pióra zielonej cebuli, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój w cienkie pierścienie, wyślij po marchewce;

- dopraw sałatkę rafinowanym olejem słonecznikowym, dopraw solą do smaku, wymieszaj;

- podawaj w małych porcjach, smacznego!

nawiasem mówiąc, olej słonecznikowy można opcjonalnie zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym do smaku. Lepiej jest używać warzyw domowych uprawianych w warunkach przyjaznych dla środowiska, wtedy korzyści z sałatki będą maksymalne.

pomimo wszystkich zalet rzodkiewki istnieje kategoria ludzi, którzy nie powinni jej jeść. Dotyczy to osób cierpiących na wrzody trawienne lub zapalenie żołądka, którym towarzyszy wysoka kwasowość. Musisz także być czujny dla tych, którzy cierpią na zapalenie jelit, zapalenie trzustki, a także niedawno przeszli zawał serca.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy