skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na Bielach? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. każdy bezwonny olej roślinny jest odpowiedni. Przed użyciem drożdży przeczytaj instrukcje dla nich. Istnieją różne rodzaje drożdży-niektóre należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w ciepłej wodzie lub mleku, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Te, które musimy aktywować, będą dla nas odpowiednie.
Krok 2:
Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku braku specjalnego termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: należy upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, ciasto nie wzrośnie, a smak gotowego dania zostanie zepsuty. Dodaj 2 łyżki przesianej mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę do ciasta należy przesiać, aby odsiać małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem, a ono dobrze wyrosło i było przewiewne.
Krok 4:
Jeśli na powierzchni pojawiła się puszysta Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz dalej gotować.
Krok 5:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto zostanie nasycone tlenem. Wlej połowę mąki do miski (lub na powierzchnię). Dodaj sól i wymieszaj z mąką, aby ciasto było równomiernie solone. Zrób wgłębienie na środku mąki.
Krok 6:
Wlej olej roślinny, wódkę i drożdże rozcieńczone w wodzie w małych porcjach do mąki. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach.
Krok 7:
Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 8:
Ciasto powinno być miękkie i delikatne, ale nie przyklejać się do dłoni. Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.
Krok 9:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość 2-3 razy, jest gotowe i możesz zacząć rzeźbić Biel. Zrób Biel, smarując ręce olejem lub posypując mąką. Należy jednak pamiętać, że jeśli na białym jest dużo mąki, spali się podczas smażenia.
takie gotowe ciasto można przechowywać w lodówce przez kolejny dzień.
długo szukałem przepisu na ciasto drożdżowe, aby uzyskać bielaki, które są zwykle sprzedawane na rynku . Właśnie to uzyskuje się zgodnie z tym przepisem - w środku jest delikatny i bąbelkowy, na wierzchu chrupiąca skórka.
z takiego ciasta oprócz białych można przygotować dowolne smażone ciasta lub po prostu ciasta.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g