ciasto parzone na cheburek na wrzącej wodzie

NAJLEPSZA wersja ciasta na chrupiące chebureki! Ciasto na cheburek z wrzącą wodą można nazwać nie tylko najbardziej udanym, aby uzyskać pyszne ciasta z cienką chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem, ale także najbardziej budżetowym, ponieważ głównymi składnikami są mąka i woda.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 80 % 43 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski, zrób to lepiej dwa razy, aby dobrze nasycić produkt tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie i przewiewne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach, zależy od świeżości, gęstości i jakości użytego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę w czajniku, wlej do szklanki, dodaj sól, wymieszaj, aby sól całkowicie się rozpuściła i wlej roztwór soli do miski z mąką. Czasami sól dodaje się do mąki, ale nadal lepiej jest najpierw rozpuścić ją w wodzie. Szybko wymieszaj mąkę z wodą łyżką lub szpatułką, aby składniki zaczęły się zbierać w jedną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj. Powinieneś dostać duże okruchy mąki. Jest mała sztuczka, której używa wiele gospodyń domowych podczas gotowania cheburek. Do ciasta można dodać trochę wódki, w tym przypadku należy ją dodać do ciasta, gdy masa lekko ostygnie, aby wódka nie straciła swoich właściwości niezbędnych do przygotowania ciasta. Dzięki dodaniu tego składnika chebureki będą bardziej musujące, chrupiące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj ciasto, aż zacznie się ochładzać, aby można było go dotknąć rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż go na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, aby ciasto nie było napięte i zatkane mąką, powinno być miękkie i elastyczne. Gdy ciasto przestanie przyklejać się do rąk, włóż je do miski i przykryj folią spożywczą na wierzchu, pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej "odpocznij".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Należy to zrobić, aby gluten w mące lepiej pęczniał, dzięki czemu ciasto stanie się bardziej posłuszne w pracy. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do cheburek. Ciasto jest "wypoczęte", możesz przejść do formowania i smażenia ciast. Ciasto na cheburek należy rozwałkować bardzo cienko, wtedy okażą się bardziej chrupiące i smaczne. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy