skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Będzie to miało pozytywny wpływ na jakość wypieków. Należy pamiętać, że ilość mąki może być potrzebna większa lub mniejsza niż wskazana. Wszystko zależy od jego właściwości. Połącz mąkę, sól w pojemniku i wlej kefir (temperatura pokojowa).
Krok 2:
Wymieszaj składniki i zagniataj ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być elastyczny, nie lepki, jak na pierogi. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3:
Pod bieżącą zimną wodą opłucz filety jagnięce. Osusz go ręcznikami papierowymi. Pokrój na małe kawałki i przewiń przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę i czosnek. Opłucz świeże zioła do smaku (pietruszka, koperek, kolendra, bazylia, szczypiorek), osusz i drobno posiekaj.
Krok 4:
Wyślij cebulę, ząbki czosnku, posiekane zioła, koncentrat pomidorowy do miski blendera. Jeśli zamiast makaronu używasz świeżych pomidorów, umyj je, obierz z łodygi, zanurz we wrzącej wodzie na 1 minutę, wyjmij i usuń skórkę. Pokrój pomidory na małe plasterki i wyślij do pozostałych składników. Zmiel wszystko na jednorodną papkę. Włóż do mięsa mielonego. Jeśli nie masz blendera, przełóż ząbki czosnku przez prasę, pokrój cebulę w kostkę tak małą, jak to możliwe.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone z masą cebuli, czosnku i ziół. Dodaj sól, pieprz do smaku. Pamiętaj, że nadzienie powinno być ostre.
Krok 6:
Wyjmij miskę ciasta z lodówki. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej, podziel na 6 kawałków (każda o wadze około 80 g). Z każdego kawałka ciasta zwiń kulki wielkości piłki do tenisa stołowego. Lekko spłaszcz je dłonią. Odkurzyć mąką i rozwałkować na cienkie, okrągłe ciasto (o grubości około 3 mm).
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia naoliwionym papierem do pieczenia. Lub lekko posmaruj spód masłem. Ułóż tortille. Posmaruj je cienką warstwą mielonego mięsa(około 1 łyżki). Nie kładź mięsa mielonego grubą warstwą, w przeciwnym razie sok mięsny spłynie na blachę do pieczenia, spali się, a wypieki zostaną zepsute. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Krok 8:
Piecz tortille przez około 7-8 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić. Skoncentruj się na cechach swojej techniki i gotowości do pieczenia. Kiedy zobaczysz, że brzegi tortilli lamaggio są zarumienione, a mięso jest gotowe, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Posyp ciasto posiekanymi ziołami i podawaj.
ormiańskie ciastka okazały się bardzo smaczne! Chrupiące na brzegach, miękkie na środku, z soczystym nadzieniem. Musisz je jeść na gorąco. Przed podaniem możesz skropić je sokiem z cytryny.
połóż gotowe ciasta na talerzu w stosie, nadzienie do siebie. Otrzymujesz sparowane, zamknięte "ciasta". Nadzienie znajdzie się w środku i nie wypadnie podczas jedzenia, co jest wygodne.
w razie potrzeby przekręć jagnięcinę z małym kawałkiem tłuszczu z ogona i miąższem wieprzowym, wtedy nadzienie będzie bardziej soczyste.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g