skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto drożdżowe, przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogacić ją tlenem. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, około 35-37 stopni. Jeśli mleko zostanie przegrzane, drożdże umrą w gorącym mleku. A na zimno będą działać bardzo słabo.
Krok 2:
Wlej trochę podgrzanego mleka do małej miski i rozpuść w niej drożdże. Dobrze wymieszaj, aby drożdże się rozdzieliły.
Krok 3:
Następnie wlej wodę drożdżową do miski, w której wyrabiasz ciasto. Dodaj pozostałe ciepłe mleko, sól, cukier i olej roślinny. Wymieszać.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Nie wlewaj całej mąki na raz, może to wymagać trochę więcej lub mniej, skup się na konsystencji. Gotowe ciasto lekko przyklei się do dłoni. Aby uniknąć dodawania nadmiaru mąki i zatykania ciasta, posmaruj ręce olejem roślinnym i lekko ugniataj ciasto rękami. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Krok 6:
Ze względu na to, że ciasto zostało ugotowane na ciepłym mleku, pasuje bardzo szybko.
Krok 7:
Użyj gotowego ciasta pasztecikowego z dowolnym nadzieniem. Smacznego!
smak pasztecików zależy bezpośrednio od jakości samego ciasta.
do robienia ciast użyj prostego ciasta drożdżowego bez jajek i masła. Dzięki temu produkty z takiego ciasta nie starzeją się przez długi czas i pozostają miękkie i świeże.
to ciasto jest dość wszechstronne. Nadaje się zarówno do słodkich wypieków , jak i pikantnych. Z niego łatwo formuje się ciasta. Do nadzienia można użyć gotowanego skondensowanego mleka, duszonej kapusty, dżemu lub mielonego mięsa.
drożdże do ciasta mogą być używane nie tylko świeże, ale także suche. Do tej ilości składników nadaje się 11 gramów suchych drożdży - to tylko jedna torebka.
płyn do ciasta może być używany inaczej. Może to być mleko, kefir, sfermentowane mleko, zsiadłe mleko, a nawet zwykła woda.
nigdy nie dodawaj całej mąki do ciasta na raz. Wlewaj stopniowo, obserwując konsystencję ciasta, w przeciwnym razie ciasto się zatka, stanie się ciasne, a ciasta z niego nie okażą się miękkie i smaczne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g