puszyste ciasto drożdżowe do pizzy

Łatwy przepis na bazę do pizzy na puszystym cieście. Przepis na ciasto bez jajek metodą bezwarunkową. Z podanej liczby składników wyszły mi cztery pizze na bujnym cieście o średnicy trzydziestu centymetrów. Poczęstunek dla dużej firmy odniesie sukces.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 41 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej ciepłą wodę pitną do głębokiej miski. Temperatura wody w dotyku powinna być przyjemnie ciepła, ale nie gorąca. W przeciwnym razie drożdże mogą umrzeć. Wlej bezzapachowy olej słonecznikowy. Do ciasta do pieczenia zwykle dodaje się rafinowany olej słonecznikowy, aby ciasto miało neutralny zapach i smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche szybko działające drożdże, sól i cukier. Cukier jest niezbędny do życia drożdży, a sól znacznie poprawi smak ciasta. To jest przepis na ciasto bez pary. Oznacza to, że wydajność drożdży nie jest tutaj testowana, ale początkowo implikowana. Jeśli istnieją najmniejsze wątpliwości co do świeżości drożdży, lepiej będzie przygotować ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę najwyższej jakości w kawałkach do ciasta, koncentrując się na konsystencji powstałego ciasta. Ważne jest, aby nie wbijać ciasta mąką, w przeciwnym razie podstawa pizzy okaże się podobna do podeszwy:)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwykle ręczne wyrabianie ciasta zajmuje piętnaście minut lub dłużej. Gdy tylko przestanie mocno przylegać do rąk, jest gotowy. Nie jest faktem, że wymagana jest cała objętość mąki wskazana w przepisie, ponieważ różni się ona właściwościami u różnych producentów. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto zostawiam w kuchence mikrofalowej, w której sekundę temu podgrzałem pół szklanki zwykłej wody z kranu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto znacznie zwiększy objętość w ciągu godziny, stanie się bujne i dobrze wyrośnie. Ciasto powinno mieć charakterystyczny, przytulny zapach drożdży.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Można go ugniatać ręką i pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Dzięki temu ciasto będzie bardziej bujne. Następnie ciasto jest gotowe do dalszej pracy: rozwałkowania podstawy i uformowania pizzy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dostałem cztery pizze o średnicy trzydziestu centymetrów. Podstawa pizzy z takiego ciasta okazuje się bujna, delikatna w smaku, chrupiąca skorupa. Ale samo ciasto nie przyrumieni się dobrze. Być może wynika to ze specyfiki mojego piekarnika, ponieważ wszystkie są różne.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy