ciasto śmietanowe bez jajek

Szybkie, wszechstronne ciasto na słodkie i pikantne ciasta. To ciasto doskonale nadaje się do robienia różnych ciast. Dobrze trzyma kształt, nie unosi się, nie pęcznieje podczas pieczenia, po wyjęciu z formy kruszy się umiarkowanie. Struktura jest krucha, ale z umiarem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 58 % 43 g
413 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Aby wyrabiać ciasto, produkty powinny być zimne, tylko z lodówki. Weź mąkę najwyższej jakości. Lepiej jest wziąć kwaśną śmietanę, która nie jest bardzo płynna, na przykład od 15% tłuszczu i więcej. Są producenci, którzy mają gęstość 15% w śmietanie tak wysoką, że łyżka jest warta, ale jest śmietana o zawartości tłuszczu 25%, a jednocześnie jej konsystencja jest zbyt upłynniona. Potrzebujemy grubszej śmietany i nie rozcieńczonej wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój zimne masło w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę do miski blendera, włóż zimne masło, cukier i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko w okruchy. Jeśli nie ma blendera, możesz zmielić ciasto rękami. Aby ciasto nie przylegało do rąk i nie zbierało się w grudki, ręce powinny być suche. Nie musisz pocierać przez długi czas, ponieważ ciepłe dłonie mogą stopić masło, a okruchy okażą się zbyt duże i nie przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zimną śmietanę i szybko zagniataj elastyczne ciasto. Ponownie ugniatanie go zbyt długo nie jest konieczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj kulkę ciasta. Jeśli ciasto jest potrzebne w najbliższej przyszłości, na przykład do przygotowania ciasta, możesz natychmiast rozprowadzić je na dnie i ścianach naczynia do pieczenia. Ciasto nie przykleja się do rąk, zachowuje elastyczność, nie pęka, dzięki czemu można je bezpiecznie rozwałkować wałkiem do ciasta bez odkurzania stołu mąką. Podczas przygotowywania nadzienia włóż formę z ciastem do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli ciasto nie jest potrzebne od razu, zawiń je w folię spożywczą, aby ciasto nie zamarzło i włóż do lodówki. Możesz przechowywać go w lodówce przez 30 minut do 36 godzin na najniższej półce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie możesz dalej pracować z ciastem:rozwałkuj go lub rozprowadź rękami w formie. Jeśli ciasto leży w lodówce przez kilka godzin, to przed pracą z nim należy je ogrzać w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut, aby przywrócić mu elastyczność i giętkość.

ciasto na śmietanie może być płynne lub gęste, w zależności od rodzaju ciasta. W przypadku ciast galaretowych ciasto powinno być płynne i lepkie, z przeważającą ilością kwaśnej śmietany. Ale w kruchym cieście potrzebujesz trochę kwaśnej śmietany.

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy