Szybkie ciasto

bardzo szybki przepis na ciasto – łatwy i prosty. Po pierwsze, naprawdę proste, ponieważ nawet początkująca gospodyni go przygotuje. Po drugie, naprawdę szybko, ponieważ nie będziemy musieli długo czekać na pędy ciasta itp. Ogólnie rzecz biorąc, ten rodzaj ciasta jest uniwersalny – z jego udziałem pieczemy zarówno zamknięte, jak i otwarte ciasta z dowolnymi nadzieniami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 44 g
254 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie ciasto na ciasto? Wlej suche drożdże do odpowiedniej głębokiej, szerokiej miski. Mam je instant.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podgrzej wodę i wlewając ją do drożdży rozpuść widelcem lub łyżką. Mamy szybkie ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odstaw masę na pięć minut i szybko przesiej mąkę przez drobne sito, aby wzbogacić ją tlenem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę suchych składników do mąki-sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj część mąki do ciasta i wymieszaj. Wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zagnieść elastyczne ciasto, stopniowo dodając resztę mieszanki mąki. Możesz najpierw wymieszać łyżką, a następnie rękami. Spójrz na gęstość ciasta-może być konieczne dodanie większej ilości mąki. Lub odwrotnie, usuń nadmiar.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinniśmy dostać taką słodką bułkę z ciasta. Gładki, elastyczny, giętki, nie rzep.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owinąć powstały Kolobok bezpośrednio miską w folię i umieścić w najcieplejszym miejscu w kuchni. Za godzinę, a może wcześniej, możesz zrobić wszystko, czego zapragnie twoja dusza!

i więcej porad

staramy się bardzo szybko połączyć wszystkie składniki z ciepłą wodą – wtedy drożdże dadzą dobre "pędy".

jeśli masz zamiar zrobić słodkie ciasta, możesz dodać trochę więcej cukru.

Rozwałkowując ciasto na ciasta lub w innym formacie, spróbuj odkurzyć deskę odrobiną mąki.

ciasto nie wymaga specjalnego proofingu - podczas krojenia i dekorowania nadzieniem
trochę się podniesie.

możesz wybrać dowolne nadzienia-mięso, ryby, warzywa i owoce itp.

jeśli pieczesz ciasta w poście, posmaruj ich powierzchnię nie jajkami, ale stromo parzoną herbatą.

z powstałego ciasta można zrobić nie tylko ciasto, ale także ciasta, bułki i inne wypieki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy