skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kupując orzeszki ziemne bez łupin, zwróć uwagę, że orzechy powinny być suche i wolne od obcych zapachów. Jeśli kupujesz orzeszki ziemne w przezroczystym opakowaniu, sprawdź je pod kątem integralności, kondensacji i obcych zanieczyszczeń. Jeśli w opakowaniu jest dużo przyciemnionych, pomarszczonych orzechów, lepiej odmówić takiego zakupu.
Krok 2:
Zanim zaczniesz smażyć orzechy, polecam je opłukać. Nawet jeśli kupiłeś orzeszki ziemne w opakowaniu. Nie ma gwarancji, że został umyty w produkcji. Myjemy orzechy, aby zmyć brud i kurz, które nagromadziły się podczas transportu. Wlej orzechy do durszlaka i spłucz je pod silnym strumieniem wody. Możesz spłukać orzechy w głębokiej misce. Podczas płukania dokładnie sprawdzamy orzechy, usuwamy zepsute.
Krok 3:
Następnie pozwól wodzie spłynąć. A potem mamy zadanie wysuszyć orzechy tak szybko, jak to możliwe, aby wilgoć nie zepsuła maślanego smaku orzeszków ziemnych. Rozłóż orzechy na ręczniku i wysusz.
Krok 4:
Wlej suszone orzechy na patelnię. Podgrzej patelnię z wyprzedzeniem. Do smażenia najlepiej używać naczyń nieprzywierających. Smażyć orzechy bez dodatku oleju. Orzeszki ziemne są już dość wysokokalorycznym produktem. Najpierw wysuszyć orzechy na małym ogniu.
Krok 5:
Po odparowaniu wilgoci można zwiększyć ogień. Smażyć przy ciągłym mieszaniu. Aby orzechy szybciej się usmażyły, umieść je na patelni w jednym rzędzie. W ten sposób każda nakrętka zetknie się z gorącą powierzchnią patelni. Podczas smażenia wskazane jest, aby nie odchodzić od pieca. Musisz cały czas mieszać orzechy szpatułką. Gotuj orzeszki ziemne przez 10-15 minut. Okresowo próbuj orzechów.
Krok 6:
Jeśli zobaczysz, że boki orzechów są mocno smażone, a wnętrze jest nadal wilgotne, zmniejsz ogień. Gotowe orzechy mają zrumieniony wygląd, pękają na patelni, można je łatwo usunąć ze skóry. Gdy orzechy są gotowe, wyłącz ogień. Nie można ich natychmiast przelać. Zostawiamy na chwilę na patelni, aby orzeszki ziemne "dotarły". Łuski z prażonych orzeszków ziemnych można łatwo usunąć. Wystarczy pocierać garść orzechów między dłońmi.
zaleca się Przechowywanie prażonych orzeszków ziemnych w szklanym pojemniku lub woreczku z tkaniny. Unikaj przechowywania w polietylenu.
smacznego i gotuj z przyjemnością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g