prażone orzeszki ziemne na patelni w łusce

pyszna i zdrowa przekąska dla Ciebie i Twoich bliskich. Mówi się, że orzeszki ziemne są dla inteligentnych. W końcu zawiera wiele witamin z grupy B, tak niezbędnych do dobrego funkcjonowania mózgu. Smażenie orzeszków ziemnych jest łatwe i równie łatwe do zabrania ze sobą i zjedzenia w dowolnym dogodnym miejscu.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 26 g
tłuszcze 56 % 46 g
węglowodany 12 % 10 g
568 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kupując orzeszki ziemne bez łupin, zwróć uwagę, że orzechy powinny być suche i wolne od obcych zapachów. Jeśli kupujesz orzeszki ziemne w przezroczystym opakowaniu, sprawdź je pod kątem integralności, kondensacji i obcych zanieczyszczeń. Jeśli w opakowaniu jest dużo przyciemnionych, pomarszczonych orzechów, lepiej odmówić takiego zakupu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanim zaczniesz smażyć orzechy, polecam je opłukać. Nawet jeśli kupiłeś orzeszki ziemne w opakowaniu. Nie ma gwarancji, że został umyty w produkcji. Myjemy orzechy, aby zmyć brud i kurz, które nagromadziły się podczas transportu. Wlej orzechy do durszlaka i spłucz je pod silnym strumieniem wody. Możesz spłukać orzechy w głębokiej misce. Podczas płukania dokładnie sprawdzamy orzechy, usuwamy zepsute.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pozwól wodzie spłynąć. A potem mamy zadanie wysuszyć orzechy tak szybko, jak to możliwe, aby wilgoć nie zepsuła maślanego smaku orzeszków ziemnych. Rozłóż orzechy na ręczniku i wysusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej suszone orzechy na patelnię. Podgrzej patelnię z wyprzedzeniem. Do smażenia najlepiej używać naczyń nieprzywierających. Smażyć orzechy bez dodatku oleju. Orzeszki ziemne są już dość wysokokalorycznym produktem. Najpierw wysuszyć orzechy na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po odparowaniu wilgoci można zwiększyć ogień. Smażyć przy ciągłym mieszaniu. Aby orzechy szybciej się usmażyły, umieść je na patelni w jednym rzędzie. W ten sposób każda nakrętka zetknie się z gorącą powierzchnią patelni. Podczas smażenia wskazane jest, aby nie odchodzić od pieca. Musisz cały czas mieszać orzechy szpatułką. Gotuj orzeszki ziemne przez 10-15 minut. Okresowo próbuj orzechów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli zobaczysz, że boki orzechów są mocno smażone, a wnętrze jest nadal wilgotne, zmniejsz ogień. Gotowe orzechy mają zrumieniony wygląd, pękają na patelni, można je łatwo usunąć ze skóry. Gdy orzechy są gotowe, wyłącz ogień. Nie można ich natychmiast przelać. Zostawiamy na chwilę na patelni, aby orzeszki ziemne "dotarły". Łuski z prażonych orzeszków ziemnych można łatwo usunąć. Wystarczy pocierać garść orzechów między dłońmi.

zaleca się Przechowywanie prażonych orzeszków ziemnych w szklanym pojemniku lub woreczku z tkaniny. Unikaj przechowywania w polietylenu.
smacznego i gotuj z przyjemnością.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g

Podobne przepisy