ciasto jak puch na mleku

delikatne, miękkie i przewiewne ciasto drożdżowe na pyszne wypieki! Wiele osób zna od dzieciństwa smak i aromat bułek i ciast z ciasta drożdżowego, które babcia upiekła dla swoich wnuków. Ale mało kto pamięta przepis na ciasto drożdżowe, z którego babcia zrobiła najsmaczniejsze bułeczki na świecie. Oczywiście trudno jest przygotować takie ciasto z nowoczesnych produktów ze sklepu, ale nadal można uzyskać delikatne i przewiewne ciasto drożdżowe, przestrzegając pewnych sztuczek i subtelności pracy ze składnikami takiego ciasta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 41 g
304 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto jak puch na mleku? Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Lepiej jest używać mleka o średniej zawartości tłuszczu, nie odtłuszczonego ze sklepu i nie wiejskiego tłuszczu. Mleko należy podgrzać do 36 stopni, można to zrobić w kuchence mikrofalowej, wystarczy podgrzać przez 15 sekund przy średniej mocy. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i łyżeczkę suchych drożdży. Mieszaj mieszaninę, aż uzyskasz jednorodną konsystencję substancji. Umieść miskę w ciepłym miejscu na 15 minut. W mieszkaniu w sezonie grzewczym można umieścić w pobliżu akumulatora, jeśli jest zimno, a następnie w piekarniku, włączając go do minimalnej temperatury. Drożdże powinny się aktywować, na powierzchni mieszaniny pojawi się piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przesiej mąkę pszenną. Lepiej to zrobić wielokrotnie, aby pozbyć się śmieci, które mogą dostać się do produktu i nasycić mąkę tlenem. Pozwoli to uzyskać najbardziej przewiewne i delikatne ciasto, a produkty z niego będą miękkie i nie starzeją się przez długi czas. Wlej olej roślinny do miski z mieszanką drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i cukier. W zależności od tego, jakie produkty zamierzasz upiec z tego ciasta: ze słodkim nadzieniem lub mięsem, rybami i innymi, ilość cukru można zmienić. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Wlać części, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub drewnianą szpatułką. Gdy trudno będzie mieszać ciasto łyżką, rozłóż je na posypanym mąką stole i, jeśli to konieczne, dodaj mąkę, zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Mąka może odejść nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto z powrotem do miski i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest odpowiednie, zmiażdż je, pozwól mu ponownie rosnąć przez 20 minut i możesz przystąpić do pieczenia produktów z tego ciasta. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy