skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:
Podgrzej mleko i wodę do około 40 stopni. Wlej je do miski na ciasto.
Krok 3:
Dodaj drożdże, masło (20 g), sól i cukier do płynu.
Krok 4:
Dobrze wszystko wymieszaj. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć 20 g świeżych.
Krok 5:
W przesianej mące zrób dziurę i wlej mieszankę mleka.
Krok 6:
Zacznij ugniatać.
Krok 7:
Najpierw ugniatanie odbywa się w misce, aż ciasto będzie gładkie i wchłonie całą mąkę.
Krok 8:
Następnie przenieś ciasto na stół i ugniataj ruchami rozciągającymi.
Krok 9:
Gładkie ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić na 1 godzinę w cieple.
Krok 10:
Po godzinie ciasto wzrośnie co najmniej 2 razy.
Krok 11:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5-0,7 cm.
Krok 12:
Wytnij koła.
Krok 13:
Lub po prostu pokrój ciasto na kwadratowe romby. Przykryj puste miejsca i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 14:
W kotle rozgrzej olej.
Krok 15:
Włóż kilka półfabrykatów baursac do oleju. Nie wkładaj dużo szybko - półfabrykaty schłodzą olej i będą leżeć na dnie przez długi czas, baursaki nie będą tak bujne, jak powinny, i wchłoną dużo oleju.
Krok 16:
Kiedy baursaki staną się złote z jednej strony-odwróć je.
Krok 17:
Usuń gotowe baursaki na ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Potem-na piękne danie. W tej formie podaje się je zamiast chleba do wszystkich możliwych potraw.
Krok 18:
A z cukrem pudrem stają się deserem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g