ciasto na baursaki

ile gospodyń domowych, tyle przepisów na ciasto baursaki! Spróbuj tego! Baursaki są bardzo powszechne wśród ludów mongolsko-tureckich i aby poprawnie wymówić nazwę tego rodzaju chleba, trzeba dużo pofrunąć-warczeć itp...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 46 % 32 g
węglowodany 43 % 30 g
428 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko i wodę do około 40 stopni. Wlej je do miski na ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj drożdże, masło (20 g), sól i cukier do płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wszystko wymieszaj. Zamiast suchych drożdży możesz wziąć 20 g świeżych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przesianej mące zrób dziurę i wlej mieszankę mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij ugniatać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw ugniatanie odbywa się w misce, aż ciasto będzie gładkie i wchłonie całą mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przenieś ciasto na stół i ugniataj ruchami rozciągającymi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gładkie ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić na 1 godzinę w cieple.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie ciasto wzrośnie co najmniej 2 razy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5-0,7 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij koła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lub po prostu pokrój ciasto na kwadratowe romby. Przykryj puste miejsca i pozostaw na 5-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W kotle rozgrzej olej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż kilka półfabrykatów baursac do oleju. Nie wkładaj dużo szybko - półfabrykaty schłodzą olej i będą leżeć na dnie przez długi czas, baursaki nie będą tak bujne, jak powinny, i wchłoną dużo oleju.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kiedy baursaki staną się złote z jednej strony-odwróć je.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuń gotowe baursaki na ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Potem-na piękne danie. W tej formie podaje się je zamiast chleba do wszystkich możliwych potraw.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A z cukrem pudrem stają się deserem.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy