skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania tego dania potrzebujemy Małży, czosnku, sosu sojowego, szpinaku, chili i czarnego pieprzu. Małże należy najpierw rozmrozić, w tym celu należy je wlać do miski i wstawić do lodówki. Po rozmrożeniu małże należy przenieść do durszlaka i bardzo dokładnie spłukać pod wysokim ciśnieniem zimnej wody, ponieważ mogą zawierać piasek.
Krok 2:
Najpierw musisz obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Włóż je na patelnię, dodaj olej roślinny i smaż, aż będzie pachnący. Następnie smażone talerze czosnku można usunąć z patelni lub nie można ich usunąć.
Krok 3:
Następnie włóż rozmrożone małże na patelnię i zacznij smażyć je na aromatycznym oleju. Najpierw małże wydzielają dużo wody, należy ją odparować na dużym ogniu. Po odparowaniu płynu lekko usmaż małże, zmniejszając ciepło do średniego.
Krok 4:
Do lekko podsmażonych Małży wlej sos sojowy, Dodaj do smaku zmielony czarny pieprz i kontynuuj smażenie Małży przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
Aby uzyskać piękne podanie, połóż zielone liście szpinaku na żeliwnej patelni, a następnie ułóż małże smażone na oleju czosnkowym w sosie sojowym i udekoruj pierścienie pikantnej czerwonej papryki chili na wierzchu naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kiedyś ostrygi, krewetki, raki, przegrzebki, małże, ośmiornice i inne owoce morza były uważane za przysmak. Ale dziś coraz częściej te przysmaki pojawiają się na stołach zwykłych ludzi. Owoce morza są bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej, włoskiej i chińskiej. Tak więc wiele rosyjskich gospodyń domowych gotuje hiszpańską paellę, włoski makaron z białym sosem i owocami morza, chińskie pierogi z krewetkami i tak dalej. Małże zajmują osobne miejsce wśród owoców morza. Należą do nich przegrzebki, ostrygi i małże. Dzisiaj przedstawiłem bardzo prosty przepis na smażone małże na oleju czosnkowym w sosie sojowym. Chociaż oceany świata są pełne tych mięczaków morskich,obecnie hoduje się je sztucznie w specjalnych gospodarstwach Małży. Co po raz kolejny mówi o dużym spożyciu tych przysmaków, które są bogate w białko i zdrowe dla serca aminokwasy, w tym omega-3.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g