małże z czosnkiem i sosem sojowym na patelni smażone

Łatwe do przygotowania, smaczne i niskokaloryczne danie! Smażone małże w oleju czosnkowym to łatwe do przygotowania danie, ale o egzotycznym smaku. Takie szybkie danie pomoże, gdy niespodziewani goście są na wyciągnięcie ręki lub po prostu musisz zrobić coś smacznego w pośpiechu. Poczęstuj się!
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 10-16 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 40 % 10 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania tego dania potrzebujemy Małży, czosnku, sosu sojowego, szpinaku, chili i czarnego pieprzu. Małże należy najpierw rozmrozić, w tym celu należy je wlać do miski i wstawić do lodówki. Po rozmrożeniu małże należy przenieść do durszlaka i bardzo dokładnie spłukać pod wysokim ciśnieniem zimnej wody, ponieważ mogą zawierać piasek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Włóż je na patelnię, dodaj olej roślinny i smaż, aż będzie pachnący. Następnie smażone talerze czosnku można usunąć z patelni lub nie można ich usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż rozmrożone małże na patelnię i zacznij smażyć je na aromatycznym oleju. Najpierw małże wydzielają dużo wody, należy ją odparować na dużym ogniu. Po odparowaniu płynu lekko usmaż małże, zmniejszając ciepło do średniego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do lekko podsmażonych Małży wlej sos sojowy, Dodaj do smaku zmielony czarny pieprz i kontynuuj smażenie Małży przez kolejne 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać piękne podanie, połóż zielone liście szpinaku na żeliwnej patelni, a następnie ułóż małże smażone na oleju czosnkowym w sosie sojowym i udekoruj pierścienie pikantnej czerwonej papryki chili na wierzchu naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kiedyś ostrygi, krewetki, raki, przegrzebki, małże, ośmiornice i inne owoce morza były uważane za przysmak. Ale dziś coraz częściej te przysmaki pojawiają się na stołach zwykłych ludzi. Owoce morza są bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej, włoskiej i chińskiej. Tak więc wiele rosyjskich gospodyń domowych gotuje hiszpańską paellę, włoski makaron z białym sosem i owocami morza, chińskie pierogi z krewetkami i tak dalej. Małże zajmują osobne miejsce wśród owoców morza. Należą do nich przegrzebki, ostrygi i małże. Dzisiaj przedstawiłem bardzo prosty przepis na smażone małże na oleju czosnkowym w sosie sojowym. Chociaż oceany świata są pełne tych mięczaków morskich,obecnie hoduje się je sztucznie w specjalnych gospodarstwach Małży. Co po raz kolejny mówi o dużym spożyciu tych przysmaków, które są bogate w białko i zdrowe dla serca aminokwasy, w tym omega-3.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy