ciasto na wywarze ziemniaczanym na paszteciki

lekkie, delikatne, przewiewne ciasto. Idealny do pasztecików. Pyszne, przewiewne ciasto jest ważną podstawą do pieczenia. Zwracam uwagę na przepis na wspaniałe ciasto, abyś mógł zadowolić bliskich rumianymi ciastami. Przygotowanie ciasta nie jest trudne,ale wymaga czasu. Ale uwierz mi, wynik jest tego wart. Spróbuj, a nie pożałujesz! Praca z tym ciastem jest łatwa, a ciasta są smaczne, miękkie.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 83 % 30 g
149 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki, pokrój na pół, zalej zimną wodą. Kładziemy go na kuchence. Po ugotowaniu posolić. Chociaż każda gospodyni sama decyduje, kiedy lepiej posolić ziemniaki, na początku, po ugotowaniu lub na końcu. Najważniejsze, żeby tego nie zapomnieć. Gotuj ziemniaki do miękkości. Odcedź bulion ziemniaczany. Potrzebujemy 500 ml. jeśli masz mniej, Dodaj do żądanej objętości przegotowanej wody. Bulion należy schłodzić do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź 150 ml ciepłego bulionu ziemniaczanego. Pamiętaj, że bulion nie powinien być gorący. W przeciwnym razie drożdże po prostu"ugotują się". Wlej suche drożdże do wywaru. Mieszać. Pozostaw na 10 minut, aby drożdże się obudziły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 10 minutach mieszanina się spieniła. Więc wszystko się udało i możesz zacząć wyrabiać ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj przesianą mąkę, olej roślinny, wywar ziemniaczany i mieszaninę z drożdżami. Nie wysypuj całej mąki na raz. Po pierwsze, ugniatanie nie jest wygodne, a po drugie, możesz potrzebować mniej mąki. W końcu każdy producent mąki różni się nieco swoją zdolnością pochłaniania wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na początku bardzo wygodnie jest użyć silikonowej szpatułki do ugniatania. Dzięki niemu możesz łatwo usunąć resztki ciasta ze ścian pojemnika do ugniatania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto należy dobrze zagnieść. Nie powinien przyklejać się do rąk. W rezultacie powinieneś mieć miękkie, elastyczne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do pojemnika. Pojemnik można wstępnie nasmarować olejem roślinnym. Zamykamy folią spożywczą. Możesz zamknąć czystym ręcznikiem. Możesz umieścić na patelni i zamknąć pokrywkę, najlepiej przezroczystą, aby nie zaglądać do środka. Pozostaw ciasto na godzinę. W tym czasie możesz zrobić nadzienie do ciast.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie ciasto zwiększyło swoją objętość. Możesz z niego gotować ciasta.

gotowane ziemniaki ty może również użyć do nadzienia pasztecików. Aby to zrobić, musisz zmiażdżyć go w puree z dodatkiem tego samego wywaru lub ciepłego mleka. Możesz dodać smażoną cebulę lub drobno posiekane warzywa.
można użyć gotowanych ziemniaków jako przystawki lub jako składnika sałatki.
smacznego i gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy