ciasto kefirowe na bułeczki

Szybkie ciasto kefirowe na bułeczki bez drożdży! Powszechnie uważa się, że aby uzyskać maślane wypieki, konieczne jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Jednak ciasto na kefirze, przygotowane bez drożdży, praktycznie nie ustępuje swojemu" bratu " w zwiewności i przepychu, daje bogate i smaczne bułeczki. Ponadto takie ciasto jest przygotowywane bardzo prosto i bardzo szybko. A bułki z takiego ciasta można zrobić ze słodkim lub pikantnym nadzieniem lub z posypką, lukrem lub prostymi bułeczkami chlebowymi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 57 % 38 g
380 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

zajmijmy się przygotowaniem ciasta maślanego na kefirze bez drożdży. Ciasto z pewnością okaże się przewiewne i bujne, ale z zastrzeżeniem kilku subtelności. Po pierwsze, wszystkie składniki ciasta powinny być ciepłe, co najmniej w temperaturze pokojowej (kefir nadal będzie musiał być lekko podgrzany), ale nie gorące. Ugniatanie takiego ciasta, w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, musi być wykonane bardzo szybko, w przeciwnym razie ciasto będzie ciasne, a produkty twarde i nie bujne. Po trzecie, ciasto kefirowe, a także drożdżowe, po ugniataniu należy trochę odpocząć, ale oczywiście nie tyle czasu, wystarczy 20 minut. Po czwarte, produkty z ciasta przed pieczeniem, aby okazały się nie tylko maślane i przewiewne, ale także piękne, nie zapomnij posmarować ubitym jajkiem.
zagniataj ciasto. W dużej misce wlej suche składniki: przesianą mąkę, cukier, sól i sodę. To dzięki sodzie uzyskuje się bogate, bujne ciasto na kefirze nawet bez drożdży, więc w żadnym wypadku nie można o tym zapomnieć. Wymieszaj składniki.
kefir jest lekko podgrzewany w kuchence mikrofalowej, ale wystarczy 15 sekund przy maksymalnej mocy, nie można pozwolić, aby się zestalił lub po prostu stał się gorący. Wlej kefir i olej roślinny do miski z suchymi składnikami, zagniataj ciasto. Robimy to bardzo szybko, ciasto powinno być miękkie i nie ciasne. Zwiń go w kulkę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na stole na 20 minut. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie lub krem do bułek, jeśli planujesz ich użyć. Po określonym czasie przechodzimy do formowania i pieczenia bułek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy