ciasto piekarnicze jak puch

ciasto drożdżowe jako puch do pieczenia w piekarniku. Można z niego przygotować wypieki w różnych formatach: ciasta, placki, bułki, pizzę, chaczapuri itp .możesz użyć dowolnego nadzienia: ryb, mięsa, grzybów, ryżu, dżemu, jabłek, twarogu, sera, ziół itp. Z określonej ilości produktów uzyskuje się około 300 gramów ciasta-to 6 ciast lub bułek lub małe ciasto. Zwiększając liczbę składników, możesz upiec wszystko i więcej.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 44 g
271 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mleko i wodę (50 ml) mieszamy w żelaznej misce lub rondlu i podgrzewamy do temperatury 35-40 stopni. Wlej mieszaninę do miski odpowiedniej do wyrabiania ciasta, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj wszystko łyżką lub silikonową szpatułką i odstaw na chwilę. Cukier powinien się rozpuścić, a drożdże rozproszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny i dodaj sól, ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę - wsypałem ją przez sitko, natychmiast przesiewając. Zaczynamy wyrabiać ciasto silikonową szpatułką lub łyżką, aż zacznie się gromadzić. Mąka jest inna, więc możesz wlać części i zobaczyć, jak zachowuje się ciasto, aby go nie męczyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W następnym kroku zaczynamy wyrabiać ciasto rękami bezpośrednio w misce. Gdy upewnisz się, że ciasto nie przykleja się już do dłoni, możesz przenieść je na powierzchnię roboczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj ugniatanie na stole rękami przez 6-8 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Mąka nie będzie już potrzebna. Ugniataj w klasyczny sposób: zawiń krawędzie na przemian w środek i dociśnij mocnym naciskiem. Z każdą minutą ciasto staje się bardziej giętkie, a praca z nim staje się przyjemniejsza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formujemy Kolobok z ciasta i przenosimy go do miski lekko nasmarowanej olejem roślinnym, aby dobrze pozostawał w tyle za ścianami naczyń. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Upewnij się, że w kuchni nie ma przeciągów.

gdy tylko ciasto wzrośnie i zwiększy swoją objętość, natychmiast ugotuj z niego wypieki, aby nie przestały się zmieniać, a produkty nie nabrały kwaśnego smaku. Gotowe ciasto można zamrozić i przechowywać w zamrażarce do pożądanego momentu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy