ciasto francuskie bez drożdży w domu i 15 podobnych przepisów: wideo, zdjęcia, kalorie, recenzje

prawdziwy, klasyczny przepis na ciasto francuskie! Przygotowanie ciasta zgodnie ze wszystkimi zasadami sztuki kulinarnej Proces jest złożony, ale bardzo interesujący. Domowe ciasto jest znacznie smaczniejsze niż zakupione, ponieważ zawiera masło.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 42 % 27 g
węglowodany 49 % 32 g
390 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał się miękki w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, ten krok sprawia, że przyszłe wypieki są bardziej przewiewne i bujne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Część przesianej mąki należy odłożyć na bok, około 3 łyżek stołowych. Połowa trafi do oleju, połowa zostanie wykorzystana do dalszego toczenia. Wymieszaj masło z 1,5 łyżkami mąki. Dlatego potrzebujemy, aby masło stało się miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy pergamin o długości około pół metra. Rozmazujemy mieszankę masła i mąki z jednej krawędzi papieru, tworząc prostokąt 20 * 15 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj drugą połową pergaminu. Za pomocą wałka do ciasta przycinamy prostokąt, jednocześnie czyniąc go tej samej grubości. Kładziemy papier z masłem na desce i wkładamy do zamrażarki. Podczas przygotowywania bazy do ciasta olej zamarznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do pozostałej mąki, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny do wody. Wlej wodę z sokiem do mąki, zacznij zagniatać ciasto. Najpierw mieszamy widelcem, a potem możemy ręką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto. Ugniataj przez 5 minut, uzyskując gładki stan. Gotową bułkę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie gluten w cieście dobrze się rozwinie i stanie się bardziej elastyczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj wypoczęte ciasto w prostokąt 40 * 25 cm aby ciasto się nie kleiło, posyp powierzchnię mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż zamrożony kawałek masła na jednej krawędzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj drugą połową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szczypanie krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj powstałą kopertę w prostokąt o grubości około 5 mm. staraj się równomiernie rozprowadzić olej w środku. Nie musisz mocno naciskać, aby nie rozerwać ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy prostokąt składa się z trzech dodatków: krawędzi do środka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie na pół.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak powinno wyglądać złożone ciasto. Z trzech dodatków uzyskuje się 4 warstwy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij i zwiń w prostokąt o tej samej wielkości, co przed dodaniem. Składamy ponownie trzy razy, ponownie usuwamy na zimno. Tę sekwencję operacji należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu wyjmujemy ciasto do lodówki na godzinę. Następnie możesz gotować z ciasta.

z podanej liczby produktów dostałem kawałek ciasta o wadze około 500 gramów. Gotowe ciasto można przechowywać przez 4 dni w lodówce. W zamrażarce jest przechowywany do sześciu miesięcy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy