skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chudą sałatkę z kalmarów? Bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze. Możesz użyć dowolnych pomidorów. Mam małe pachnące pomidory wiejskie. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.
Krok 2:
Ugotuj przygotowane tusze kalmarów. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku. Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w pierścienie lub paski.
Krok 3:
Umyj wszystkie warzywa i zioła, osusz. Jeśli masz małe pomidory, pokrój je na pół. Jeśli zwykłe pomidory, pokrój je w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Pokrój ogórek w półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 6:
Drobno posiekaj koperek. Możesz zastąpić koperek pietruszką lub innymi ziołami do smaku.
Krok 7:
Kapustę pekińską umyj i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Dla wygody rozłożyłem kapustę na liście. W sałatce użyłem bezpośrednio zielonej części liściastej. Odciąłem białą twardszą część.
Krok 8:
Teraz przygotuj wszystkie składniki sosu. Możesz uzupełnić opatrunek 1 łyżeczką płynny miód, 1 łyżeczka ocet jabłkowy lub winny, a także przyprawy według własnych upodobań. Każdy zrobi olej roślinny. Mam oliwkę.
Krok 9:
W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 10:
W salaterce połącz kalmary, pomidory, kapustę pekińską, paprykę, ogórek i koperek.
Krok 11:
Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. W razie potrzeby przed podaniem możesz włożyć sałatkę do lodówki na 20 minut. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g