bezmięsna Sałatka z kalmarów

pyszne, soczyste, warzywne, zdrowe, dla całej rodziny! Bezmięsna sałatka z kalmarów pomoże urozmaicić menu nie tylko w dni postu, ale także w święta. Chrupiące świeże warzywa w połączeniu z delikatnymi kałamarnicami i prostym dressingiem z oleju roślinnego zadowolą wszystkich Twoich gości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 14 % 2 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chudą sałatkę z kalmarów? Bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze. Możesz użyć dowolnych pomidorów. Mam małe pachnące pomidory wiejskie. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj przygotowane tusze kalmarów. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku. Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w pierścienie lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wszystkie warzywa i zioła, osusz. Jeśli masz małe pomidory, pokrój je na pół. Jeśli zwykłe pomidory, pokrój je w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórek w półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj koperek. Możesz zastąpić koperek pietruszką lub innymi ziołami do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kapustę pekińską umyj i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Dla wygody rozłożyłem kapustę na liście. W sałatce użyłem bezpośrednio zielonej części liściastej. Odciąłem białą twardszą część.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj wszystkie składniki sosu. Możesz uzupełnić opatrunek 1 łyżeczką płynny miód, 1 łyżeczka ocet jabłkowy lub winny, a także przyprawy według własnych upodobań. Każdy zrobi olej roślinny. Mam oliwkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W salaterce połącz kalmary, pomidory, kapustę pekińską, paprykę, ogórek i koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. W razie potrzeby przed podaniem możesz włożyć sałatkę do lodówki na 20 minut. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy