Przygotuj sałatkę ziemniaczaną, wybierając przepisy z sugerowanych tutaj. Może to być najłatwiejsza opcja z cebulą i ogórkami lub wszystkim znanym "futrem", Olivierem, winegretem w nowej wersji. Na przykład w postaci bułki lub tartaletek ziemniaczanych. Istnieje kilka klasycznych amerykańskich przepisów pochodzących z ojczyzny ziemniaków. Dostępne są sałatki wegetariańskie, chude, Koreańskie. Zobacz dziesiątki opcji projektowania, weź je jako podstawę i wymyśl swój oryginalny sposób dekoracji i prezentacji.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na sałatkę ziemniaczaną:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
sałatka Olivier z językiem wołowym i ogórkami | 1 h 40 min | 424 | +54 |
Sałatka | 2 h 50 min | 342 | +8 |
Gniazdo przepiórki sałatka | 1 h | 261 | +5 |
Delikatna Sałatka z wątróbką dorsza | 1 h 15 min | 252 | +197 |
sałatka jest pyszna | 1 h 30 min | 241 | +20 |
główny składnik-ziemniaki - najczęściej gotuje się w skórce, "w mundurze". Czasami jest gotowany na kawałki, pieczony lub opiekany. Oto kilka małych sztuczek, które pomogą każdej gospodyni domowej.
- gotuj ziemniaki "w mundurkach" nie tylko w garnku. Spróbuj użyć kuchenki mikrofalowej. Włóż umyte bulwy do torby, zawiąż i piecz przez 15-25 minut.
- stary, Zielony, zepsuty musi być oczyszczony. Aby się nie zagotować, włóż ziemniaki do gorącej wody i dodaj trochę kwasu – cytryny, octu.
- przed smażeniem posiekane plastry opłucz zimną wodą, osusz i lekko posyp mąką. Wtedy nie będą się sklejać.
pięć składników, z których najczęściej robi się sałatkę ziemniaczaną:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ziemniak | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
przygotowanie sałatek ziemniaczanych jest bardzo proste. Najdłużej trwa przygotowanie produktów-obróbka cieplna ziemniaków, jaj, mięsa, grzybów. Najpierw spróbuj przygotować najprostszy przepis.
- ugotuj ziemniaki w skórce, ostudź je.
- pokrój w kostkę około 5-6 milimetrów.
- drobno posiekaj cebulę, możesz ją krótko marynować.
- wymieszaj wszystko, dodaj sól, pieprz i dopraw kwaśną śmietaną lub pachnącym olejem słonecznikowym.
tutaj możesz dodać świeże lub marynowane ogórki, smażone lub marynowane grzyby, gotowaną kiełbasę, gotowane mięso.
zapamiętaj kilka ważnych punktów:
- możesz doprawić te sałatki prawie wszystkim – majonezem, jogurtem, śmietaną, olejem roślinnym, sosem francuskim, dressingiem musztardowym;
- dressing dodaje się 10 minut po wymieszaniu wszystkich składników, aby miały czas na sok;
- W tym przypadku ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe, aby wchłonąć dressing, ale nie gorące.