Sałatka warstwowa z wątróbką drobiową i marchewką

bardzo smaczna i elegancka sałatka na świąteczny stół! Smaczne, niedrogie, satysfakcjonujące. Sałatka warstwowa z wątróbką drobiową jest pyszna, sycąca i niedroga. Przepis na tę sałatkę znam od dawna, ale nieco ją zmieniłem i teraz gotuję tylko w tej formie.
Lidia AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 40 % 10 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
gotuj wątrobę do miękkości. Ugotuj również ziemniaki, marchewki i jajka. Oczyścić.



obierz cebulę, pokrój na 4 części i cienko pokrój.

marynować: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka octu, gorąca woda. Pozostaw na 15-20 minut. Wycisnąć.

marchewki, ziemniaki i wątróbkę zetrzyj osobno na grubej tarce. Pokrój jajka na cienkie plasterki. Układać warstwami:



1 - marchew, majonez
2-ziemniaki, majonez
3 - wątroba
4-cebula, majonez
5 - jajka, majonez.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy