Sałatka warstwowa z wątróbką drobiową i marchewką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj wątrobę do miękkości. Ugotuj również ziemniaki, marchewki i jajka. Oczyścić.
obierz cebulę, pokrój na 4 części i cienko pokrój.
marynować: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka octu, gorąca woda. Pozostaw na 15-20 minut. Wycisnąć.
marchewki, ziemniaki i wątróbkę zetrzyj osobno na grubej tarce. Pokrój jajka na cienkie plasterki. Układać warstwami:
1 - marchew, majonez
2-ziemniaki, majonez
3 - wątroba
4-cebula, majonez
5 - jajka, majonez.
obierz cebulę, pokrój na 4 części i cienko pokrój.
marynować: 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka octu, gorąca woda. Pozostaw na 15-20 minut. Wycisnąć.
marchewki, ziemniaki i wątróbkę zetrzyj osobno na grubej tarce. Pokrój jajka na cienkie plasterki. Układać warstwami:
1 - marchew, majonez
2-ziemniaki, majonez
3 - wątroba
4-cebula, majonez
5 - jajka, majonez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g