kulki z kurczaka z winogronami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
filet z kurczaka wraz z czosnkiem przepuścić przez maszynę do mięsa.
namocz chleb w mleku, a następnie wyciśnij i przepuść przez maszynę do mięsa.
zetrzyj twardy ser i dodaj do mielonego mięsa.
dodaj majonez, sól, pieprz do smaku do mięsa mielonego.
dobrze wymieszaj mięso mielone i odstaw na 25-30 minut.
weź łyżkę mielonego mięsa, zwiń piłkę, wciśnij winogrona do środka, zwiń piłkę w sezamie.
rozgrzej olej roślinny i usmaż kulki w głębokim tłuszczu.
ułóż gotowe kulki z kurczaka na papierowej serwetce, pozwól olejowi spłynąć i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g