Sałatka ziemniaczana z papryką i oliwkami

Prosty i pyszny przepis na sałatkę ziemniaczaną. Ta warzywna sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu i okazuje się pyszna. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień, możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 71 % 15 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz ziemniaki, włóż do rondla i zalej zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte marchewki włożyć do rondla i zalać zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki i marchewkę do ognia, zagotuj i gotuj przez około 25-30 minut. Gotowość warzyw można sprawdzić nożem (jeśli nóż łatwo wchodzi do ziemniaków, jest ugotowany). Wyjmij ziemniaki i marchewki z wody i pozwól im ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mrożony zielony groszek do rondla i zalej gorącą przegotowaną wodą. Umieść na średnim ogniu i gotuj przez około 10 minut. Po 10 minutach odcedź i pozwól groszkowi ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone ziemniaki i marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaną cebulę zalać wrzącą wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie połóż cebulę na ręczniku papierowym i osusz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz zieloną paprykę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie pokrój w małe kostki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drobno posiekaj zielone oliwki nożem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dobrze wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż sałatkę na talerzach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj sól i majonez, dobrze wymieszaj i podawaj.

taka sałatka ziemniaczana dobrze nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i jako sałatka "na co dzień".

do tej sałatki używaj zielonej papryki, ponieważ nie jest słodka i zupełnie różni się smakiem od czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki.

ta sałatka świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa, jest wygodna do zabrania na lunch do pracy lub szkoły, a także dobrze sprawdza się na pikniku na świeżym powietrzu.

ziemniaki i marchewki można gotować w inny sposób: surowe ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, opłukać w zimnej wodzie, następnie włożyć do rondla, zalać wodą i gotować przez około 15-20 minut na średnim ogniu (ale uważaj, aby ziemniaki się nie rozgotowały, nie powinny się rozpadać i zamieniać w puree). Następnie odcedź i pozwól ziemniakom ostygnąć. W ten sam sposób gotuj marchewki-obierz, posiekaj, zagotuj.

jeśli nie lubisz i nie jesz majonezu, możesz doprawić tę sałatkę kwaśną śmietaną (w takim przypadku nie zapomnij dodać wystarczającej ilości soli, aby sałatka nie była mdła).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy