skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw parzę słód stromą wrzącą wodą, dokładnie mieszam szpatułką teflonową i schładzam przez trzydzieści minut. W międzyczasie rozpuszczam miód w zimnej wodzie, aw dużej misce mieszam mąkę pszenną i żytnią z solą i drożdżami. Wlewam tam wodę miodową i zagniatam ciasto. Wlewam wodę słodową i ponownie ugniatam, a następnie pozwalam mu podejść w ciepłym miejscu przez dwie godziny. Następnie ponownie zagniatam ciasto, naciskając je rękami, dodaję kminek i ponownie zaczynam ugniatać. Po raz drugi ciasto dodaje się w ciepłym miejscu przez pół godziny, a następnie piecze w piekarniku w specjalnej formie lub po prostu w maszynie do chleba w trybie chleba żytniego. Dla każdego jedzenia jest po prostu cudowny: pod grzybami, śledziem lub możesz zrobić kanapkę z szynką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g