ciasto do pizzy, które dobrze rośnie

sekretem takiego ciasta jest długie ugniatanie i nie cienkie rozwałkowanie. I to wszystko! Wiele osób uwielbia cienką pizzę, jak w pizzerii, ale czasami tak bardzo chce się pamiętać czasy (kto je przeżył), kiedy po raz pierwszy zaczęliśmy uczyć się o pizzy, jej istnieniu i tym, z czym je się, jeśli można tak powiedzieć. Wtedy gospodynie domowe gotowały grube, bujne pizze z jeszcze grubszym nadzieniem. Nie każdy Włoch by to opanował, a my moglibyśmy... i prosili o suplementy.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 42 g
253 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej wodę nieco cieplejszą niż temperatura ciała, wlej ją do miski do ugniatania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, sól i drożdże do wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo przesiewając mąkę do wody, zacznij ugniatać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj i ugniataj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masło do miękkiego, lepkiego ciasta i kontynuuj ugniatanie rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny (lub do 2-krotnego wzrostu, zależy to od świeżości drożdży).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Okazało się, że tak duża bułka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiażdż ciasto, lekko ugniataj - i możesz uformować pizzę. Do puszystej pizzy nie potrzebujesz bardzo cienkiego wałka i bardzo potrzebujesz wstępnego proofingu-pierwszy raz bez nadzienia, a drugi raz już z nadzieniem.

miłego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy