Szybki strudel z cienkiego chleba pita z jabłkami i rodzynkami

Prosta i szybka wersja przepisu na strudel. Prosta i szybka wersja przepisu na strudel. Klasyczna wersja tego dania wymaga długiego gotowania, najcieńszego ciasta, a następnie długiego pieczenia. Uproszczona metoda jest odpowiednia dla młodych gospodyń domowych lub w przypadku nieoczekiwanych gości.
SanctoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 75 % 38 g
254 kcal
IG: 13 / 39 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka umyć, obrać z nasion (nie można obrać ze skóry) i dowolnie pokroić na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć powstałe plasterki jabłka z cukrem, aż sok będzie podświetlony i złoty kolor. Smażyć przez 10-12 minut. Nie zostawiaj masy na ogniu przez długi czas. Nie powinien zamieniać się w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dżem do jabłek (dowolny według własnego gustu), mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Posortuj rodzynki, opłucz, gotuj na parze, ostudź i osusz. Posortuj orzechy, posiekaj (sufit lub pokrój tak, aby były kawałkami).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej, posmaruj z jednej strony połową porcji masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż przygotowane jabłka, rodzynki, orzechy. Wygładź nadzienie na całej powierzchni chleba pita, posyp cynamonem (w razie potrzeby cynamon można zastąpić wanilią lub skórką cytrusową).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chleb pita delikatnie zwiń bez naciskania i ściskania. Posmaruj wierzch bułki pozostałym masłem. Przenieś powstałą bułkę na przygotowaną blachę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Schłodzony strudel posyp cukrem pudrem. Nawiasem mówiąc, nadal będzie bardzo smacznie, jeśli zamiast cukru i masła użyjesz odpowiednio miodu i Nutelli: smak jest zupełnie inny, ale także pyszny!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój gotowy strudel na porcje i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem. Smacznego!

strudel to wykwintny deser, do którego przygotowania trzeba dużo majstrować przy cieście i nadzieniu. Ale istnieje uproszczona wersja gotowej podstawy.
leniwy strudel według tego przepisu jest niezwykle łatwy do przygotowania, apetyczny i interesujący w smaku. Wspaniałe proste i bardzo smaczne danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, można je przygotować na śniadanie przy filiżance kawy lub mleka lub zabrać ze sobą na łono natury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy