skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jabłka umyć, obrać z nasion (nie można obrać ze skóry) i dowolnie pokroić na małe kawałki.
Krok 2:
Smażyć powstałe plasterki jabłka z cukrem, aż sok będzie podświetlony i złoty kolor. Smażyć przez 10-12 minut. Nie zostawiaj masy na ogniu przez długi czas. Nie powinien zamieniać się w puree.
Krok 3:
Dodaj dżem do jabłek (dowolny według własnego gustu), mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Posortuj rodzynki, opłucz, gotuj na parze, ostudź i osusz. Posortuj orzechy, posiekaj (sufit lub pokrój tak, aby były kawałkami).
Krok 4:
Rozłóż chleb pita na powierzchni roboczej, posmaruj z jednej strony połową porcji masła.
Krok 5:
Ułóż przygotowane jabłka, rodzynki, orzechy. Wygładź nadzienie na całej powierzchni chleba pita, posyp cynamonem (w razie potrzeby cynamon można zastąpić wanilią lub skórką cytrusową).
Krok 6:
Chleb pita delikatnie zwiń bez naciskania i ściskania. Posmaruj wierzch bułki pozostałym masłem. Przenieś powstałą bułkę na przygotowaną blachę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Schłodzony strudel posyp cukrem pudrem. Nawiasem mówiąc, nadal będzie bardzo smacznie, jeśli zamiast cukru i masła użyjesz odpowiednio miodu i Nutelli: smak jest zupełnie inny, ale także pyszny!
Krok 7:
Pokrój gotowy strudel na porcje i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem. Smacznego!
strudel to wykwintny deser, do którego przygotowania trzeba dużo majstrować przy cieście i nadzieniu. Ale istnieje uproszczona wersja gotowej podstawy.
leniwy strudel według tego przepisu jest niezwykle łatwy do przygotowania, apetyczny i interesujący w smaku. Wspaniałe proste i bardzo smaczne danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, można je przygotować na śniadanie przy filiżance kawy lub mleka lub zabrać ze sobą na łono natury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g