leniwe gołąbki z papryką

bardzo smaczne i zdrowe danie. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Danie ma różnorodny skład witamin. Możesz podawać z dowolnymi ostrymi przyprawami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 50 % 10 g
97 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cienko pokrój kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż do połowy ugotowany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę na niezbyt duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj warzywa nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do startych pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebulę razem z marchewką lekko podsmażyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przekręć mięso w maszynce do mięsa i wymieszaj z ryżem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kapustę wymieszać z cebulą, marchewką, kolendrą i papryką. Nie zapomnij o smaku soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź formę, posmaruj olejem roślinnym, połóż połowę przygotowanych warzyw pierwszą warstwą. Następnie równomiernie rozprowadź mięso mielone z ryżem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj warstwę mięsa pozostałymi warzywami i polej startymi pomidorami ze śmietaną. Zamknij pokrywkę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 45 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy gołąbki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj. Danie okazało się bardzo smaczne i pachnące. Można go doskonale uzupełnić pikantnymi przyprawami. Smacznego!

bardzo prosty przepis. Szybko się gotuje i okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy