kremowe ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z mąką lnianą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
w szklance ciepłej wody rozcieńczyć drożdże, dodać sól, cukier i olej roślinny.
przesiej mąkę do miski i dodaj do niej mąkę lnianą, wymieszaj.
dodaj mieszaninę drożdży do mąki i szybko wymieszaj.
wlej szklankę wrzącej wody na wierzch i zagniataj ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami.
przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na stole na pół godziny, a następnie przygotuj placki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mąka lniana - 270 kcal/100g