kremowe ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z mąką lnianą

pyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Zalecać. Przepis używam od dawna, jestem bardzo zadowolony. Ciasta są zawsze bujne, rumiane i bardzo smaczne. Od siebie dodaję trochę mąki lnianej do ciasta.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 41 g
231 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

w szklance ciepłej wody rozcieńczyć drożdże, dodać sól, cukier i olej roślinny.
przesiej mąkę do miski i dodaj do niej mąkę lnianą, wymieszaj.
dodaj mieszaninę drożdży do mąki i szybko wymieszaj.
wlej szklankę wrzącej wody na wierzch i zagniataj ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami.
przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na stole na pół godziny, a następnie przygotuj placki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g

Podobne przepisy