ciasto śmietanowe z makiem

Łatwe do zrobienia, codzienne ciasto na wieczorną herbatę.
Tatiana.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 35 % 20 g
węglowodany 58 % 33 g
331 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 7 h 40 min
do ciasta nacieramy miękką margarynę z cukrem, wmieszamy śmietanę. Dodaj porcje mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Ciasto nie powinno być strome.
podziel go na 4 części lub możesz przeciąć każdą część wzdłuż na 2, a następnie.
rozłóż ręce na naczyniu do pieczenia i piecz przez 20-25 minut. Pieczemy więc 4 ciasta lub 2 ciasta.
smarujemy każde ciasto kremem (ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy mak) i zbieramy nasze ciasto. Pokryj go kremem ze wszystkich stron i pozostaw do namoczenia na 6-7 godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy