ciasto śmietanowe z makiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
do ciasta nacieramy miękką margarynę z cukrem, wmieszamy śmietanę. Dodaj porcje mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Ciasto nie powinno być strome.
podziel go na 4 części lub możesz przeciąć każdą część wzdłuż na 2, a następnie.
rozłóż ręce na naczyniu do pieczenia i piecz przez 20-25 minut. Pieczemy więc 4 ciasta lub 2 ciasta.
smarujemy każde ciasto kremem (ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy mak) i zbieramy nasze ciasto. Pokryj go kremem ze wszystkich stron i pozostaw do namoczenia na 6-7 godzin.
podziel go na 4 części lub możesz przeciąć każdą część wzdłuż na 2, a następnie.
rozłóż ręce na naczyniu do pieczenia i piecz przez 20-25 minut. Pieczemy więc 4 ciasta lub 2 ciasta.
smarujemy każde ciasto kremem (ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy mak) i zbieramy nasze ciasto. Pokryj go kremem ze wszystkich stron i pozostaw do namoczenia na 6-7 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g