w kuchni rosyjskiej, która na ogół słynie z ciastek o różnych rozmiarach i kształtach, wypieki Makowe są uwielbiane i szczególnie podkreślane. Wystarczy przypomnieć słynne bułeczki, bułeczki, precle, które obficie posypane są nasionami maku. Ale przepisy na wypieki z makiem obejmują nie tylko je, ale także: ciasta, ciasta, bułki, naleśniki, ciasta, bułki, bułeczki, babeczki, bajgle, ciasta i tak dalej. Co więcej, mak jest hojnie dodawany do wielu z nich z rozmachem.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto Makowe:
jeśli zastanawiasz się, które wypieki Makowe są najpopularniejsze, możesz mieć trudności z odpowiedzią. Być może przepisy z pięknym wystrojem, takim jak serwetka babci, ażurowe kwiaty, ozdobne bułki, filigranowo Tkany warkocz, wyjdą na pierwsze miejsce. Przygotowanie takiego cudu wymaga pewnych umiejętności i doświadczenia, a jeśli nie, co robić? Tak, wybierz prostszy przepis, na przykład bułki lub prostą bułkę.
Jak zrobić nadzienie do pieczenia maku? Nasiona maku przed dodaniem do jakichkolwiek wypieków najczęściej należy zalać wrzącą wodą, w której należy je przechowywać przez co najmniej dziesięć minut. Dzięki temu twarde nasiona będą bardziej miękkie i giętkie (należy spuścić wodę!). Następnie są kilkakrotnie przepuszczane przez maszynę do mięsa. Niektórzy nie zatrzymują się na tym, a dodatkowo przechodzą przez masę makową za pomocą blendera zanurzeniowego. A potem gotują na parze w ogniu z dodatkiem wody. Zwykle przepis szczegółowo opisuje, jak przygotować nadzienie.
pięć najszybszych przepisów na Makowe wypieki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
babeczka marchewkowo-cytrusowa | 28 min | 301 | +120 |
baranki z makiem w piekarniku | 40 min | 304 | +60 |
bułeczki serca z makiem i cukrem | 40 min | 365 | +9 |
bułki Makowe w polewie czekoladowej | 40 min | 369 | +43 |
ciasto mrowisko na tłuszczu do gotowania | 45 min | 477 | +97 |
które ciasto jest najbardziej odpowiednie do tego rodzaju wypieków? Klasyczne jest ciasto drożdżowe, z którego zwykle piecze się słodkie bułeczki i ciasta. Ale ciasto francuskie, kruche i biszkoptowe są dobre z makiem. Co więcej, możesz dodać go bezpośrednio do tego ostatniego. Rezultatem jest niesamowite piękno ciast, które ozdobią każde ciasto. W połączeniu z kruchym dobrze smakują soczyste kremowe nadzienia na bazie twarogu i innego miękkiego sera, twarogu, śmietany, żelatyny z dodatkiem maku. Jeśli chodzi o ciasto francuskie, można je zastąpić analogiem drożdży.