skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. W misce rozbij jajko, dodaj skondensowane mleko, sól i masło, wszystko lekko ubij mikserem, aż się połączą. Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, zagnieść ciasto.
Dodaj tyle mąki, aby ciasto nie było strome, ale też zbyt miękkie, ale ciasto nadal będzie trochę lepkie.
2. Oderwij kawałki orzecha włoskiego z gotowego ciasta, zwiń je wicią, nie więcej niż 1 cm grubości. Im cieńsze wici, tym bardziej będą chrupiące.
3. Dobrze jest połączyć krawędzie wici, aby uzyskać uchwyt.
4. Ubij żółtko z mlekiem trzepaczką i zanurzając górną stronę baranka w tej mieszance, ułóż je wszystkie na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia. Posyp wierzch jagnięciny makiem.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 C i piecz baranki przez 15-20 minut na złoty kolor (Czas pieczenia zależy od grubości baranków).
gotowe, smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g