baranki z makiem w piekarniku

domowa wersja baranka nie jest gorsza niż wersja sklepowa! Pyszne, szybkie i proste. Pyszne suszenie, jak w dzieciństwie. Moje dzieci to uwielbiały. Radzę spróbować!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 62 % 37 g
304 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

1. W misce rozbij jajko, dodaj skondensowane mleko, sól i masło, wszystko lekko ubij mikserem, aż się połączą. Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, zagnieść ciasto. 
 Dodaj tyle mąki, aby ciasto nie było strome, ale też zbyt miękkie, ale ciasto nadal będzie trochę lepkie.
 2. Oderwij kawałki orzecha włoskiego z gotowego ciasta, zwiń je wicią, nie więcej niż 1 cm grubości. Im cieńsze wici, tym bardziej będą chrupiące.
3. Dobrze jest połączyć krawędzie wici, aby uzyskać uchwyt.
 4. Ubij żółtko z mlekiem trzepaczką i zanurzając górną stronę baranka w tej mieszance, ułóż je wszystkie na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia. Posyp wierzch jagnięciny makiem.
 5. Rozgrzej piekarnik do 200 C i piecz baranki przez 15-20 minut na złoty kolor (Czas pieczenia zależy od grubości baranków).
gotowe, smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy