ciasta Twarogowo-bananowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz banana na tarce, włóż do pojemnika razem z twarogiem, zmyj go.
dodaj olej roślinny i wymieszaj.
Mąkę przesiać sodą, dodać do mieszanki bananowo-twarogowej + płatki, cukier, mąkę dodawać stopniowo, w częściach, zagnieść ciasto. (ciasto jak drożdżowe, bardzo miękkie, przykleja się do dłoni, smarujemy dłonie. olej.)
połóż gotowe ciasto na posypanej mąką powierzchni, spłaszcz dłońmi o grubości 1 cm.
formujemy ciasta, zwijamy w sezam.
połóż gotowe ciasta na blasze do pieczenia z pergaminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190*i piecz przez około 20-25 minut na piękny złoty kolor.
gotowe produkty "sprężynują" po naciśnięciu.
w razie potrzeby możesz ozdobić ciasta czekoladą, krówką, lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g