słodki chleb dyniowy

zdrowe jesienne ciasto szybko gromadzi całą rodzinę przy stole. Doskonały chleb dyniowy, zarówno smak, jak i kolor są po prostu super!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 79 % 34 g
179 kcal
IG: 0 / 21 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

upiec dynię w piekarniku. Następnie posiekaj go w blenderze w puree.

ubij masło cukrem i dodaj do puree. Tutaj dodaj jajko, sól, mąkę z proszkiem do pieczenia, umyte i wysuszone rodzynki.

wszystko wymieszaj i połóż na posypanej mąką powierzchni. Lekko ugniataj.

zrób okrąg ciasta, przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem.

wykonaj głębokie nacięcia nożem, osiem sztuk.

piec w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) do miękkości.

gotowość do sprawdzenia wykałaczką drewnianą.

po chleb dyniowy wyjmij i ostudź.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy