słodki chleb dyniowy bez drożdży
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
upiec dynię w piekarniku. Następnie posiekaj go w blenderze w puree.
ubij masło cukrem i dodaj do puree. Tutaj dodaj jajko, sól, mąkę z proszkiem do pieczenia, umyte i wysuszone rodzynki.
wszystko wymieszaj i połóż na posypanej mąką powierzchni. Lekko ugniataj.
zrób okrąg ciasta, przenieś go na blachę wyłożoną pergaminem.
wykonaj głębokie nacięcia nożem, osiem sztuk.
piec w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) do miękkości.
gotowość do sprawdzenia wykałaczką drewnianą.
po chleb dyniowy wyjmij i ostudź.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g