skład / składniki
metoda gotowania
będziesz potrzebował ciasta drożdżowego. Przygotuj ciasto na początek: 3 łyżki. l mąkę wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, rozcieńczyć ciepłym mlekiem. W ciepłym miejscu ciasto wyrośnie.
zetrzyj granulowany cukier z jajkami i żółtkami, ułóż gotowe ciasto, wyciśnij sok z cytryny, dodaj startą skórkę, dodaj ciepłe mleko, szklankę wódki i dodaj pozostałą mąkę. Zmiękczone ciepłe masło wprowadza się na samym końcu wyrabiania ciasta.
ciasto posyp mąką, przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia.
gdy ciasto wystarczająco się podniesie, rozwałkuj je, Wytnij szklankę kubków i połóż łyżeczkę skondensowanego mleka na środku. Nadajemy produktowi kształt pączka i smażymy na gorącym oleju.
gotowe pączki ze skondensowanym mlekiem posypane cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g