namoczone jabłka z liśćmi porzeczki i wiśni

danie znane z dzieciństwa. Bardzo smaczne! Kiedy moja mama była we mnie w ciąży, zjadła bardzo, bardzo dużo namoczonych jabłek. Najwyraźniej miłość do tego jedzenia zaszczepiła się we mnie, ponieważ każdej jesieni z pewnością gotuję namoczone jabłka zgodnie z przepisem kulinarnym mojej matki. Mówię Ci, jak je ugotować!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
29 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 D 1 h

na początek bierzemy jesienne lub zimowe gęste jabłka, myjemy je i moczymy. Dno wanny, w której zostaną namoczone jabłka, wyłożone jest warstwą liści wiśni i czarnej porzeczki.
następnie na liściach układamy kilka rzędów jabłek w górę z łodygami. Na wierzchu owoców kładzie się warstwę liści wiśni lub czarnej porzeczki. Potem znowu kilka rzędów jabłek. W ten sposób wypełniamy całą wannę, górną warstwę - liście wiśni i czarnej porzeczki.
następnie wlej owoce specjalnie przygotowaną brzeczką.
gotowanie brzeczki. Aby to zrobić, rozcieńczyć mąkę żytnią w ciepłej przegotowanej wodzie, posolić, dodać cukier, dobrze wymieszać, odstawić. Następnie umieść wannę z jabłkami w zimnym miejscu, przykryj drewnianym kółkiem i połóż ładunek na wierzchu. W ciągu pierwszych kilku dni owoce pochłaniają dużo wilgoci, dlatego konieczne jest okresowe dodawanie nowej brzeczki do wanny. Od czasu do czasu musisz usunąć piankę.
po 1 miesiącu jabłka można spożywać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy