skład / składniki
metoda gotowania
na początek bierzemy jesienne lub zimowe gęste jabłka, myjemy je i moczymy. Dno wanny, w której zostaną namoczone jabłka, wyłożone jest warstwą liści wiśni i czarnej porzeczki.
następnie na liściach układamy kilka rzędów jabłek w górę z łodygami. Na wierzchu owoców kładzie się warstwę liści wiśni lub czarnej porzeczki. Potem znowu kilka rzędów jabłek. W ten sposób wypełniamy całą wannę, górną warstwę - liście wiśni i czarnej porzeczki.
następnie wlej owoce specjalnie przygotowaną brzeczką.
gotowanie brzeczki. Aby to zrobić, rozcieńczyć mąkę żytnią w ciepłej przegotowanej wodzie, posolić, dodać cukier, dobrze wymieszać, odstawić. Następnie umieść wannę z jabłkami w zimnym miejscu, przykryj drewnianym kółkiem i połóż ładunek na wierzchu. W ciągu pierwszych kilku dni owoce pochłaniają dużo wilgoci, dlatego konieczne jest okresowe dodawanie nowej brzeczki do wanny. Od czasu do czasu musisz usunąć piankę.
po 1 miesiącu jabłka można spożywać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g