sok z borówki brusznicy z miętą
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek myjemy borówki i dobrze je sortujemy. Następnie przenosimy go do pojemnika i napełniamy wrzącą wodą. Następnie wlej 2 łyżeczki granulowanego cukru litr wody. Następnie umieść liście mięty w masie. Teraz pokrywamy patelnię pokrywką i owijamy ją w coś ciepłego. Pozostaw do zaparzenia w ten sposób na noc. Rano filtrujemy powstałą zawiesinę przez sito, myj borówki brusznicy, więc uwalniamy miazgę.
teraz wlej napój owocowy do karafki. Można go spożywać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g