sok z borówki brusznicy z miętą

pyszny napój z jagód witaminowych zachwyci Twoje dzieci! Pyszny napój owocowy z jagód. Możesz wziąć dowolne dostępne jagody, nie tylko borówki brusznicy. Przez 16 lat mieszkałem w zachodniej Syberii. Każdej jesieni chodziliśmy z rodzicami i bratem do lasu po jagody. Zbieraliśmy tam jagody, żurawinę i borówki brusznicy. Borówka brusznica pozostała moją ulubioną jagodą leśną od czasów dzieciństwa. Mama zawsze przygotowywała z niej wiele najsmaczniejszych potraw. Tej jesieni mój mąż i ja odwiedziliśmy moich rodziców i zebraliśmy kilka wiader tej jagody. Oprócz tego, że jedliśmy go po prostu w czystej postaci, więc gotowałem z wielu potraw według różnych przepisów kulinarnych. Szczególnie mojemu mężowi podobał się napój owocowy z borówki brusznicy, a teraz powiem ci o sposobie jego przygotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 83 % 10 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

na początek myjemy borówki i dobrze je sortujemy. Następnie przenosimy go do pojemnika i napełniamy wrzącą wodą. Następnie wlej 2 łyżeczki granulowanego cukru litr wody. Następnie umieść liście mięty w masie. Teraz pokrywamy patelnię pokrywką i owijamy ją w coś ciepłego. Pozostaw do zaparzenia w ten sposób na noc. Rano filtrujemy powstałą zawiesinę przez sito, myj borówki brusznicy, więc uwalniamy miazgę.
teraz wlej napój owocowy do karafki. Można go spożywać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g

Podobne przepisy