lemoniada pomarańczowa bez cukru

świetny domowy napój z pomarańczy! Lekki, orzeźwiający napój o przyjemnym smaku przygotowany przy użyciu ciekawej, nietypowej technologii. Pomarańcze są wstępnie zamrożone w zamrażarce. Ta technologia pozwala uzyskać bardzo jasny, wyrazisty pomarańczowy smak!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
4 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia domowej lemoniady z pomarańczy. Będziesz potrzebował dojrzałej soczystej pomarańczy o jasnym smaku, wody pitnej, dowolnego słodzika i odrobiny kwasu cytrynowego (nie patrz na miskę cukru - zapomniałem go usunąć)). Ponieważ napój nie będzie poddawany obróbce cieplnej, ważne jest, aby wziąć dobrej jakości wodę, którą można pić na surowo, nie gotowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańczę należy dokładnie spłukać, najlepiej szczoteczką. Następnie zalej pomarańczę wrzącą wodą, osusz ją ręcznikiem kuchennym i włóż do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mrożoną pomarańczę należy następnie wyjąć z zamrażarki, rozmrozić do stanu, w którym można ją pokroić nożem. Pokrój pomarańczę na małe kawałki i włóż do miski blendera. Pamiętaj, aby usunąć pestki z pomarańczy, jeśli są obecne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel pomarańczę w blenderze na jeszcze mniejsze kawałki, ale nie do końca na owsiankę lub puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekaną pomarańczę do dużego rondla lub miski. Dodaj około 500 ml wody i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, aby zaparzyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odcedź napój, dodaj kolejne 1,5 litra wody, słodzik do smaku, kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj. Pozwól domowej lemoniadzie parzyć przez około godzinę, a następnie podawaj. Taka lemoniada może być przechowywana nie dłużej niż jeden dzień w temperaturze pokojowej około 20 stopni.

domowa lemoniada z pomarańczy (czasami taki napój nazywa się orangem) może być istotna nie tylko w upalne lato, kiedy można ją podawać schłodzoną z kostkami lodu, ale także zimą. W zimnych porach roku po prostu podawaj lemoniadę w temperaturze pokojowej, z powodzeniem uzupełni prawie każdy posiłek.
wybierz dojrzałe słodkie pomarańcze o bogatym smaku, aby lemoniada była wyrazista! I dokładnie umyj skórę, aby usunąć wszystkie możliwe substancje "przedsprzedażowe", które są czasami stosowane w celu lepszego przechowywania i transportu towarów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy