skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Ubij jajka z cukrem mikserem.
2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wlej ją do jajek i dodaj startą marchewkę. Podziel powstałe ciasto na dwie części.
3. Pierwszy jest po prostu upieczony w piekarniku (najlepiej w formie dzielonej). Piec około 15-20 minut gotowość ciasta można sprawdzić wykałaczką.
4. W drugim wlej kakao, a także upiecz.
5. Pokrój gorące ciasta na dwie części. Pozwól im ostygnąć.
6. Zrób krem: ubij razem śmietanę, cukier, skórkę i sok z cytryny.
krem nie wyjdzie zbyt gęsty.
7. Rozłóż: 1. ciasto białe, 2. czarne, 3. białe. Każdy musi być obficie posmarowany śmietaną.
8. 4. górne ciemne ciasto i boki posmarować bitą śmietaną.
9. Posyp ciasto startą czekoladą na drobnej tarce. Ciasto marchewkowe należy parzyć przez dwie godziny, a następnie włożyć do lodówki.
do śmietany i do bitej śmietany można dodać 1 torebkę zagęszczacza śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal / 100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g