suflet z puree z dyni
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Piecz dynię w piekarniku, aż będzie ugotowana, zawinięta w folię. Ostudzić, zmielić na puree.
2. Rozpuść masło na patelni.
3. Bez wyjmowania z ognia delikatnie dodaj mąkę. A teraz, ciągle mieszając, wlej mleko. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia
4. Oddziel żółtka od białek. Przełóż żółtka z puree z dyni do schłodzonej masy mlecznej.
5. Ubij białka w mocną pianę i dodaj do całkowitej masy
6. Posmaruj porcje masłem i posyp cynamonem i cukrem.
7. Rozłóż gotową masę.
8. Piec w 175 stopniach przez 15-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g