suflet z puree z dyni

zwiewny suflet z przyjemnym finiszem z dyni. Smak. Natywny przepis wskazuje, że musisz dodać skrobię 5 G. nie zrobiłem tego, może dlatego suflet szybko osiada po piekarniku. Ale danie jest interesujące zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 43 % 13 g
175 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

1. Piecz dynię w piekarniku, aż będzie ugotowana, zawinięta w folię. Ostudzić, zmielić na puree.
2. Rozpuść masło na patelni.
 3. Bez wyjmowania z ognia delikatnie dodaj mąkę. A teraz, ciągle mieszając, wlej mleko. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia
 4. Oddziel żółtka od białek. Przełóż żółtka z puree z dyni do schłodzonej masy mlecznej. 
 5. Ubij białka w mocną pianę i dodaj do całkowitej masy
 6. Posmaruj porcje masłem i posyp cynamonem i cukrem.
 7. Rozłóż gotową masę.
 8. Piec w 175 stopniach przez 15-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy