deser z kwaśnej śmietany z owocami i wanilią

pyszny i zdrowy deser z kwaśnej śmietany w domu. Przygotowanie deseru z kwaśną śmietaną z owocami jest bardzo proste, znacznie trudniej jest poczekać, aż stwardnieje. Przysmak okazuje się smaczny, delikatny i zdrowy.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 70 % 21 g
154 kcal
IG: 10 / 29 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz owoce do tego deseru według własnego gustu. Wybierz śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale pamiętaj, im grubsza śmietana, tym smaczniejszy będzie deser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i pozostawić na 30 minut do pęcznienia i całkowitego rozpuszczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój owoce w małe kostki, pokrój niewielką ilość bananów i kiwi w plasterki do dekoracji deseru. Owoce pokrojone w kostkę układamy w szklankach lub miseczkach, w których podamy deser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować śmietanę w głębokiej misce, wymieszaj śmietanę, cukier, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietany i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę śmietanowo-żelatynową do szklanek z owocami, udekoruj pokrojonymi w plasterki owocami w przypadkowej kolejności. Możesz również udekorować startą czekoladą lub płatkami kokosowymi. Gotowy deser wkładamy do lodówki na 40 minut. Po czym jest gotowy do użycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Deser z kwaśnej śmietany z owocami jest gotowy! Ciesz się! Smacznego!

deser to grupa produktów kulinarnych podawanych na zakończenie posiłku. desery służą jednemu głównemu celowi - uzyskaniu przyjemnego smaku na zakończenie posiłku, dlatego zwykle podaje się je pod koniec kolacji lub lunchu. Obecnie każdy może kupić dużą liczbę różnych deserów w dziale cukierniczym, ale wolę gotować te smakołyki własnymi rękami.
desery twarogowe, kwaśne i mleczne są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Przygotowuję te desery dla moich dzieci od najmłodszych lat, żadne urodziny ani przyjęcie dla dzieci nie są dla nas kompletne bez tych delikatnych deserów. W zależności od pory roku zmieniam owoce, wkrótce będę gotować z truskawkami i wiśniami. Desery śmietanowe uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Mam nadzieję, że przygotujesz mój przepis i na pewno ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy